Πέρασε στα χέρια του Μπόμπολα το λιγνιτωρυχείο στη Βεύη Φλώρινας

Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα, επικράτησε στον διαγωνισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος για την πολυετή εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στον νομό Φλώρινας. Η απόφαση, που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημ. Παπαγεωργίου, ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο ιδιωτών στην εκμετάλλευση του λιγνίτη, όπως πίεζε εδώ και χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ επικράτησε αφού χρειάστηκαν επτά χρόνια από την εκκίνηση του πρώτου διαγωνισμού (το 2006 επί υπουργίας Δ. Σιούφα στο Ανάπτυξης), που ακυρώθηκε το 2009 από τον τότε υφυπουργό (σήμερα υπουργό) Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη. Ο διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε το 2010, αλλά η κρίση οδήγησε σε ανατροπή των αρχικών σχεδίων που είχαν οι υποψήφιοι. Τόσο ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ όσο και κάποιοι από τους ανταγωνιστές του (όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) σχεδίαζαν την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Σήμερα, όμως, η μεγάλη πτώση στην κατανάλωση ενέργειας δεν επιτρέπει επενδύσεις για νέες μονάδες.

Ο κατασκευαστικός όμιλος θα έχει, πάντως, σίγουρο πελάτη, καθώς το λιγνιτωρυχείο βρίσκεται κοντά στη μονάδα Μελίτη της ΔΕΗ, η οποία σήμερα λειτουργεί κυρίως μέσω εισαγωγών λιγνίτη από Βουλγαρία, Τουρκία κ.λπ. Προ κρίσης, η διοίκηση της ΔΕΗ υποστήριζε ότι θα κατασκεύαζε και δεύτερη μονάδα, καθώς διαθέτει ιδιόκτητο λιγνιτωρυχείο δίπλα στη Βεύη, η εκμετάλλευση του οποίου μπορεί να γίνει παράλληλα. Οι προθέσεις της ΔΕΗ, με βάση τα σημερινά δεδομένα στην αγορά ενέργειας, δεν είναι γνωστές. Δεν μπορεί, πάντως, να αποκλειστεί η κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από ιδιώτες. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ την περίοδο που προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Elpedison (κοινή εταιρία των Ελληνικών Πετρελαίων με την ιταλική Edison) για την κατασκευή ιδιωτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Μελίτη, στην περίπτωση που επικρατούσε.

Το κοίτασμα της Βεύης περιέχει περισσότερους από 90.000.000 τόνους λιγνίτη και στο παρελθόν το εκμεταλλευόταν η εταιρία ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ, η οποία χρεοκόπησε. Στον δεύτερο διαγωνισμό, το 2010, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 10 εταιρίες ή κοινοπραξίες, από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΜΙΝ – ΙΝΤΕRΚΑΤ, Ηorizon, Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, Γαία Τεχνική, ΤΕΝΑΚΑΠΑ – ΕΝΕRGΕΝ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μηχανική, Μυτιληναίος και Ακμή. Στο τέλος έμειναν δύο ανταγωνιστές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Ακμή) και επικράτησε ο κατασκευαστικός όμιλος. Σε αντίθεση με τους ισχυρότερους ανταγωνιστές του, ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει περιορισμένη παρουσία στην ενέργεια (κυρίως στα αιολικά πάρκα). Η επικράτηση στον διαγωνισμό για τη Βεύη τού ανοίγει τον δρόμο για νέες συμμαχίες. Οι συνθήκες κρίσης στην ενεργειακή αγορά, με τη μεγάλη πτώση στη ζήτηση, περιορίζουν πάντως τα περιθώρια για κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Φλώρινα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα