24 ώρες Ελλάδα από Γερμανία!

Μπορεί τα γερμανικά μίντια, κατά κύριο λόγο, να συκοφαντούν τη χώρα μας, ήρθε όμως η στιγμή να αποκαταστήσουν την αλήθεια με δόξα και τιμή. Δεκαεννιά ώρες Ελλάδα. Αύριο, ανήμερα της Παναγίας, το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE θα παρουσιάσει ένα πορτρέτο της πατρίδας μας, αναζητώντας το πρόσωπο του σύγχρονου Ελληνα και τη σχέση του με την Ευρώπη.

Από νωρίς το πρωί έως τις μεταμεσονύκτιες ώρες οι γαλλόφωνοι και γερμανόφωνοι τηλεθεατές του καναλιού (Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία κ.ά.) θα ταξιδέψουν στην καρδιά της Ελλάδας και των κατοίκων της!

«Wind of Change» είναι ο γενικός τίτλος της αυριανής θεματικής ημέρας. Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει στις εννιά το πρωί και θα διαρκέσει έως τις τέσσερις τα ξημερώματα.

Μέσα από 17 ντοκιμαντέρ -τα οκτώ σε πρώτη προβολή- και δύο ταινίες που υπογράφουν κυρίως Ελληνες σκηνοθέτες και παραγωγοί, στο πλαίσιο της συμφωνίας συμπαραγωγών μεταξύ του ARTE και της ΕΡΤ, οι Ευρωπαίοι θα δουν την ελληνική οπτική των πραγμάτων.

Εμπνευστής αυτής της ιδέας, για την οποία χρειάστηκαν δύο χρόνια προκειμένου να υλοποιηθεί, είναι η παραγωγός Μαντλέν Αβραμουσίς.

Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει στα γερμανικά η Ελληνίδα δημοσιογράφος και επικοινωνιολόγος Δήμητρα Κουζή, η οποία παράλληλα θα παρέχει στο κοινό πληροφορίες για την Ελλάδα. Γι’ αυτόν τον σκοπό έγιναν γυρίσματα στην Υδρα και την Αθήνα από τις 2 έως τις 5 του περασμένου Ιουνίου με συνεργείο εννέα ατόμων και σκηνοθέτη τον Λόταρ Μπεργκ.

Οι τηλεθεατές θα δουν βραβευμένα ντοκιμαντέρ όπως το «Ενα βήμα μπροστά» του Δημήτρη Αθυρίδη, τη «Μικρή Γη» του Νίκου Νταγιαντά, με θέμα άνεργους Αθηναίους που δοκιμάζουν νέους τρόπους ζωής στην Ικαρία, την ταινία δρόμου του Κίμωνα Τσακίρη «Ομορφιές και δυσκολίες», το «Νέο ξεκίνημα α λα ελληνικά», με πρωταγωνιστές τέσσερις Ελληνες που διαθέτουν καινοτόμες ιδέες και επιχειρηματικό πνεύμα, και το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων», με θέμα τον πρώτο υπολογιστή της αρχαιότητας.

Το αφιέρωμα συμπληρώνουν οι ταινίες μυθοπλασίας «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου και «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα.

Θα «σερβίρει» και σπιτικό φαγητό

Στις 11.30 το πρωί στο ARTE θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Food for Love». Η παραγωγή αυτή συγκίνησε ιδιαίτερα το κανάλι. Η σχέση της Ελληνίδας μητέρας με τα παιδιά της, η οποία ενισχύεται πάντοτε μέσα από ένα ζεστό και καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό, τους φάνηκε συγκλονιστική.

Στην ταινία πρωταγωνίστριες είναι τρεις Ελληνίδες μητέρες, οι οποίες στέλνουν τάπερ με σπιτικό φαγητό στις κόρες και στους γιους τους που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι, αναδεικνύοντας τους ισχυρούς δεσμούς της ελληνικής οικογένειας.

Με χιούμορ και ευαισθησία, η σκηνοθέτις τονίζει την απέραντη αγάπη της Ελληνίδας μάνας, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι την άκρη της Γης ακόμη και σε ένα… ταπεράκι!

Το σπιτικό φαγητό στα χέρια της είναι ένα ισχυρό πρακτικό, αλλά και συμβολικό όπλο που γεφυρώνει γεωγραφικές και συναισθηματικές αποστάσεις και διατηρεί για πάντα στενούς τους οικογενειακούς δεσμούς.

Μέσα από τις ιστορίες των τριών μανάδων και τη σχέση τους με το φαγητό, το ντοκιμαντέρ ανοίγει ένα παράθυρο στην ιδιαιτερότητα της ελληνικής οικογένειας, με κεντρική μορφή τη μητέρα και τα παιδιά ως πρίγκιπες και πριγκίπισσες.

Τα φιλμ της Μαριάννας Οικονόμου έχει βραβευτεί σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και έχει αγοραστεί και από τηλεοπτικό κανάλι της Φινλανδίας.

Μαρία Ανδρέου

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα