Πελατεία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, μεταξύ των ομολογιούχων (ιδιωτών ή μεγαλοεπενδυτών) που έχασαν χρήματα από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το γνωστό ως PSI, ψάχνουν δύο ισχυρά διεθνή δικηγορικά γραφεία. Οι δικηγορικές εταιρίες των ΗΠΑ Grant & Eisenhofer και Kyros ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν προκειμένου να αναλάβουν υποθέσεις όσων επενδυτών έχουν χάσει χρήματα από τα ελληνικά ομόλογα. Υπόσχονται, μάλιστα, ότι θα αξιοποιήσουν τα αμερικανικά δικαστήρια προκειμένου οι επενδυτές να αποζημιωθούν από τη ζημιά που υπέστησαν μέσω του PSI από τη χώρα μας.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Kyros είναι ο δικηγόρος Γιάννης Κυριακόπουλος, ο οποίος είχε τοποθετηθεί διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας αμοιβαίων κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων το 2009 επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Κυριακόπουλος είχε, μετά το PSI, στοιχηματίσει στα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι ζημιές της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών. Τελικά αντικαταστάθηκε προ μηνών, ενώ παράλληλα ήταν και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου Karlton στην Ελλάδα. Η Karlton επιχείρησε να αναλάβει έργα συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης ακινήτων, χωρίς επιτυχία. Τον περασμένο Μάιο το γραφείο της Kyros στην Αθήνα ανέλαβε να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την Εθνική Τράπεζα για λογαριασμό της ΟΣΠΑ, του σωματείου που εκπροσωπεί πρώην εργαζομένους της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι τα πακέτα αποζημιώσεων περιελάμβαναν ελληνικά ομόλογα που έχασαν το 70% της αξίας τους.
Η Grant & Eisenhofer σε δισέλιδη ανακοίνωση υποστηρίζει ότι μέσω της συμμαχίας με την Kyros θα διεκδικήσει αποζημιώσεις στα ελληνικά και αμερικανικά δικαστήρια για ομολογιούχους που ζημιώθηκαν από το PSI. Στην ανακοίνωση περιλαμβάνονται και δηλώσεις του κ. Κυριακόπουλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Grant & Eisenhofer έχει μεγάλη πείρα σε δικαστικές διεκδικήσεις επενδυτών τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη επιτυχία του δικηγορικού γραφείου ήταν όταν κατάφερε να πάρει αποζημιώσεις περί τα 500.000.000 δολάρια από τη Royal Dutch Shell από επενδυτές που την κατηγόρησαν ότι είχε «φουσκώσει» τα αποθέματα πετρελαίου της.
Εξαιτίας του PSI η Ελλάδα βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με πλήθος αγωγών από μεμονωμένους ομολογιούχους ή ομάδες ομολογιούχων. Εκτός από τους γνωστούς μεγαλοκαρχαρίες των αγορών (μεγάλα hedge funds κ.λπ.), πολλοί Ελληνες, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έχασαν τις αποταμιεύσεις τους. Τώρα τα δικηγορικά γραφεία τούς υπόσχονται ότι θα κυνηγήσουν τη χώρα μας και στα αμερικανικά δικαστήρια.