Δώρο του μάγου για τους ελεγκτές

Την ώρα που καταργείται η Δημοτική Αστυνομία, στο υπουργείο Ανάπτυξης του Κ. Χατζηδάκη υπόσχονται πως θα κάνουν νέα «μαγικά» και θα δώσουν αυξήσεις στους υπαλλήλους που θα ελέγχουν το παραεμπόριο, το οποίο «φουντώνει» εξαιτίας της περιορισμένης αστυνόμευσης. Με το επιχείρημα της αύξησης των εσόδων και παρά το γεγονός ότι πριν από λίγες εβδομάδες κατάργησαν τη Δημοτική Αστυνομία, στα καθήκοντα της οποίας ήταν και ο έλεγχος των εν λόγω παραβατών, κατέθεσαν αίτημα προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) προκειμένου να εγκρίνει κονδύλι ύψους 550.000 ευρώ, ώστε να καλύψει ως έξτρα αμοιβή την υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων που θα στελεχώσουν τα ειδικά τμήματα (ΚΕΛΑΥΕ).

Η κατά κεφαλή έξτρα αμοιβή των υπαλλήλων για την υπερωριακή τους απασχόληση τα Σαββατοκύριακα υπολογίζεται σε 30 ευρώ ανά ημέρα. Ετσι, οι υπάλληλοι που θα ασχοληθούν με ελέγχους και τα τέσσερα Σαββατοκύριακα θα μπορούν να λάβουν επιπλέον αμοιβή, που θα φτάνει και τα 240 ευρώ τον μήνα. Τα κλιμάκια απαρτίζονται από υπαλλήλους Δημοσίου, των οικείων περιφερειών και των δήμων.

Το αίτημα έχει κατατεθεί από την περασμένη άνοιξη στο ΓΛΚ, ωστόσο απάντηση ακόμη δεν έχει δοθεί. Βεβαίως, υπάρχει και η λύση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης για να δοθούν τα χρήματα στους «ράμπο» ελεγκτές, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιλεγεί ως λύση. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2010 οι ελεγκτές, με βάση παλαιότερη υπουργική απόφαση, αμείβονταν με 50 ευρώ για κάθε έλεγχο και μπορούσαν να κάνουν μέχρι τέσσερις εξόδους τον μήνα.

Ηδη επιχειρηματίες και καταστηματάρχες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς το υπουργείο Ανάπτυξης για το ζήτημα του παραεμπορίου, μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ο τζίρος του παραεμπορίου υπολογίζεται σε 20 δισ. ευρώ, ποσό από το οποίο τα 9 δισ. ευρώ είναι μόνο ο τζίρος των απομιμήσεων, ενώ γύρω στα 5 δισ. ευρώ είναι τα έσοδα που χάνει το Δημόσιο ετησίως (δηλαδή όσο… δύο πακέτα νέων μέτρων).

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει η βασική πύλη εισόδου για προϊόντα «μαϊμού» στην Ευρώπη, αναφέρει σε έκθεσή της η Κομισιόν.

Πάντως, όσον αφορά τα αποτελέσματα από τις δράσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης για την πάταξη του παραεμπορίου, επισημαίνεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τον Μάιο του 2013 κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 1.228.000 προϊόντα παραεμπορίου και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 155.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα