Αίμα και βια στην «Παρασκευή της οργής»!

Τελικά, το πιο βαθύ σκοτάδι δεν ήταν λίγο πριν από την αυγή της Αραβικής Ανοιξης στην Αίγυπτο. Η σφαγή πολλών εκατοντάδων πολιτών κατά τα τελευταία 24ωρα, η πυρπόληση χριστιανικών ναών από φανατικούς ισλαμιστές και το λαβυρινθώδες πολιτικό αδιέξοδο που έχει προκύψει στη χώρα του Νείλου κατά το τελευταίο διάστημα δεν δημιουργούν την απαραίτητη κοινή συνθήκη για ένα modus vivendi. Εναν συμβιβασμό ανάγκης ανάμεσα στους οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και τον στρατό, που κρατά τα ηνία της χώρας, προκειμένου η Αίγυπτος -όσο αυτό είναι πια δυνατό- να μπορέσει να κάνει ξανά τα πρώτα της βήματα στο μονοπάτι της δημοκρατίας.

Ολα αυτά όμως μοιάζουν τουλάχιστον ουτοπικά, καθώς και χθες δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα που έγινε για μια «πορεία εκατομμυρίων πιστών» και ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής άρχισαν να διαδηλώνουν σε πολλές πόλεις της χώρας.

«Παρά τον πόνο και τη θλίψη για την απώλεια τόσων ζωών, οι πρόσφατες εγκληματικές πράξεις έχουν ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να δοθεί ένα τέλος» ανέφερε χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ισλαμιστικής αδελφότητας κι ενώ ο τελευταίος αιματηρός απολογισμός έκανε λόγο για 638 νεκρούς και τουλάχιστον 4.000 τραυματίες.

«Κάτω η εξουσία του στρατού» ήταν το σύνθημα που δονούσε για ακόμη μία μέρα χθες την καρδιά του Καΐρου, ενώ την ίδια στιγμή οι στρατιώτες είχαν ενισχύσει σημαντικά την παρουσία τους στην πρωτεύουσα. Από το κάδρο της έντασης δεν έλειψαν, βέβαια, τα θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, όπως βέβαια και τα άρματα μάχης, τα οποία είχαν αναπτυχθεί στις κεντρικές οδούς και τις πλατείες του Καΐρου.

Οπως μετέδιδε, μάλιστα, η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, ο στρατός και η αστυνομία από νωρίς είχαν διαμηνύσει πως «θα αντιμετωπίσουν σθεναρά» οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου, εξηγώντας πως οι αρχές έχουν λάβει την άδεια να ανοίξουν πυρ εάν δεχτούν επιθέσεις, προκειμένου να αμυνθούν. Οι πρώτες ταραχές, πάντως, χθες δεν σημειώθηκαν στο Κάιρο, αλλά στη βόρεια Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, στην πόλη Τάντα η αστυνομία πυροβόλησε εναντίον διαδηλωτών, χρησιμοποιώντας φυσίγγια που περιέχουν σκάγια, ενώ παράλληλα έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών, για να διαλύσει το πλήθος. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, το οποίο επικαλέστηκε «καλά πληροφορημένες πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας», δεκατρείς διαδηλωτές και ένας αστυνομικός είχαν σκοτωθεί στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους ισλαμιστές διαδηλωτές την «Παρασκευή της οργής», όπως ονομάστηκε, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Τέλος, ισλαμιστές κατήγγειλαν χθες ότι Αιγύπτιοι αστυνομικοί εισέβαλαν το βράδυ της Πέμπτης -αφού πρώτα έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων- σε τέμενος στο Κάιρο, μέσα στο οποίο βρίσκονταν οι σοροί δεκάδων ισλαμιστών διαδηλωτών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα