Απαντες παρόντες από αύριο πρωί, με πρώτο τον Σαμαρά

Και τώρα τα… κεφάλια μέσα. Από αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που επιστρέφει από τις ολιγοήμερες διακοπές του στην Πύλο, αρχίζει το… check in στα υπουργικά γραφεία για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν αδικαιολογήτως απόντες. Η εντολή που είχε δοθεί στους υπουργούς ήταν τη Δευτέρα το πρωί να βρίσκονται στα γραφεία τους. Οσο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, και αυτές τις λίγες ημέρες που έφυγε για την ιδιαίτερη πατρίδα του είχε μαζί του το iPad με τις εκκρεμότητες αλλά και με τα πράγματα που πρέπει να… τρέξουν.

Ακόμη και στις διακοπές του ο πρωθυπουργός πάντως είδε τα νεύρα του να χτυπούν κόκκινο, με αφορμή τρία περιστατικά:

1. Το πρώτο αφορούσε τη Σαντορίνη. Η υπόθεση με τα απανωτά μπλακάουτ και με το χρονοδιάγραμμα που δεν τηρήθηκε τον έκαναν έξαλλο. Αποτέλεσμα, να δώσει εντολή να πάνε στο νησί «πακέτο» τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης όσο και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Ο λόγος ήταν ότι η υπόθεση απειλούσε να τινάξει στον αέρα το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης, που είναι τα αποτελέσματα της τουριστικής περιόδου. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας με το περιστατικό της Σαντορίνης, μια και συνέβη προς το τέλος της τουριστικής περιόδου. Σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεταν, θα μπορούσε να γίνει μεγάλη ζημιά, μια και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έβλεπαν με καλό μάτι την άνοδο του ελληνικού τουρισμού.

2. Το δεύτερο περιστατικό είχε στο επίκεντρό του την τραγωδία στο Περιστέρι. Ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν συνεχώς για τις εξελίξεις, αφού δεν ήθελε να αποτελέσει ο θάνατος του 19χρονου αφορμή για μια ανεξέλεγκτη έκρηξη, που θα έδειχνε ότι στη χώρα δεν τηρούνται οι νόμοι και ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει σκηνικό κρίσης. Η σταθερότητα, έλεγαν από το Μαξίμου, είναι αυτό που «πουλήσαμε» ως κράτος στις ΗΠΑ. Μια εικόνα με μια Αθήνα στις φλόγες θα την έβαζε στο κάδρο όσων συμβαίνουν γύρω μας. Η εντολή που δόθηκε στους διαχειριστές της υπόθεσης είναι να κατεβάσουν τους τόνους των δηλώσεων και να χυθεί φως στο «μεμονωμένο», όπως το χαρακτήριζαν, περιστατικό. Παράλληλα δόθηκε εντολή να αποσυρθούν οι ελεγκτές για λίγο χρονικό διάστημα ώστε να μην υπάρξουν «στημένα» περιστατικά, ενώ υπάρχει σκέψη ο έλεγχος να ανατεθεί, εάν χρειαστεί, ακόμη και σε ιδιώτες, που θα είναι εκπαιδευμένοι κατάλληλα γι’ αυτήν την αποστολή.

3. Το τρίτο αφορούσε τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε με αγωνία όσα συνέβαιναν. Ο λόγος ότι ένα μεταναστευτικό κύμα θα προκαλούσε μια σειρά από προβλήματα στη χώρα μας, που ήδη σηκώνει δυσανάλογο βάρος στο μεταναστευτικό. Αγωνία υπήρχε και για τους Ελληνες που ζουν στην Κύπρο, αλλά και για τις επιθέσεις που δέχονται χριστιανικές εκκλησίες από φανατικούς μουσουλμάνους.

Από σήμερα, λοιπόν, το «προσωπικό ασφαλείας» που υπήρχε στο Μαξίμου θα αντικατασταθεί από το «τακτικό» προσωπικό που πιάνει αμέσως δουλειά, καθώς οι εκκρεμότητες είναι πολλές και σε τρία μέτωπα:

1. Η κεφαλαιοποίηση του ταξιδιού στις ΗΠΑ. Ο κ. Σαμαράς και οι στενοί του συνεργάτες πρέπει να επανασχεδιάσουν στρατηγικές με βάση τα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπουργού. Το πρώτο και κυριότερο το κομμάτι αφορά το ενεργειακό. Το Μαξίμου περιμένει την απάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Παράλληλα όμως ετοιμάζει το «πακέτο» με τα αποτελέσματα των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες, ώστε να ξεκινήσει παράλληλα με την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα το θέμα χάραξης των ΑΟΖ. Γι’ αυτό η εντολή που δόθηκε είναι να είναι όλα έτοιμα. Παράλληλα το Κυπριακό αλλά και το Σκοπιανό είναι δυο φάκελοι που θα ξεσκονιστούν, μια και ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο θα βρεθεί πάλι στις ΗΠΑ, για να προσφωνήσει τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Μαζί του θα βρίσκεται, εκτός απρόοπτου, και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί επίσης στην Ουάσινγκτον, ενδεχομένως και σε άλλη πόλη των ΗΠΑ, όπως η Βοστόνη ή το Σικάγο. Σημαντική παράμετρος της δεύτερης, σε διάστημα λιγότερο των 45 ημερών, επίσκεψης στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι η ευκαιρία που θα έχει να συναντηθεί με ηγετικά στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής, κάτι που δεν κατέστη δυνατό τις προηγούμενες ημέρες, καθώς το Κογκρέσο ήταν κλειστό για τις θερινές διακοπές. Θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει ζητήματα στα οποία τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ έχουν αυξημένο ρόλο, καθώς χωρίς την έγκρισή τους δεν προχωρά τίποτα. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον για τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ (καθώς η Ελλάδα θα έχει θεσμικό ρόλο ως επόμενη πρόεδρος της Ενωσης), αλλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τον ρόλο του ΔΝΤ.

2. Το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με την τρόικα. Ηδη το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει τρέξει τα διαδικαστικά με τις εγκυκλίους, για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στον προγραμματισμό. Βέβαια το δυσκολότερο είναι η φάση της υλοποίησης των δεσμεύσεων και φυσικά το κρίσιμο ζήτημα των πρώτων απολύσεων, αλλά και το πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες στην αμυντική βιομηχανία, όπως έχει προαναγγελθεί.

3. Το θέμα της άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι το πιο μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι εάν θα ανοίξει σε κάποιο… ελεγχόμενο θερινό τμήμα ή θα πάει (και με ποια μορφή) για αργότερα. Οι ζυμώσεις μέσω δηλώσεων πάντως συνεχίζονται, όπως και οι διαξιφισμοί μεταξύ κυβερνητικών βουλευτών και κομμάτων.

Οι επαφές με Βενιζέλο – Παπούλια

Από σήμερα πάντως ο κ. Σαμαράς θα αρχίσει τις συσκέψεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει επαφή και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, όταν επιστρέψει από τις διακοπές του.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα