Συμψηφισμός των οφειλών στον ΟΓΑ με επιδοτήσεις!

Να συμψηφίζει τις κοινοτικές επιδοτήσεις με τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές των αγροτών προς τον ΟΓΑ ζητεί η τρόικα από την κυβέρνηση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με πρόσφατη έκθεσή του, καλεί την κυβέρνηση να ασχοληθεί επειγόντως με το θέμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή του χρέους στον ασφαλιστικό οργανισμό των αγροτών. Σε διαφορετική περίπτωση «η απόσβεση οποιασδήποτε οφειλής από οιονδήποτε οφειλέτη θα είναι αδύνατη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Ταμείου. Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», για να εξασφαλιστεί ο συμψηφισμός κοινοτικών επιδοτήσεων και ασφαλιστικών οφειλών στον ΟΓΑ, το ΔΝΤ προτείνει να μη χρησιμοποιήσει ο ΟΓΑ το ΚΕΑΟ (το νέο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών στο οποίο θα ενταχθούν προοπτικά τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία) στην παρούσα φάση, αλλά τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Οι ασφαλιστικές οφειλές των 288.587 αγροτών προς τον ΟΓΑ υπερβαίνουν τα 510.000.000 ευρώ, ενώ θεωρείται αδύνατη η οποιαδήποτε παρέμβαση για ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης. Ο ΟΓΑ δεν έχει αρμοδιότητα έκδοσης πράξεων βεβαίωσης για αναγκαστικές εισπράξεις οφειλών, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων. Σύμφωνα με τον κρατικό Προϋπολογισμό, η χρηματοδότηση του ΟΓΑ για το 2013 δεν μπορεί να υπερβεί τα 2,8 δισ. ευρώ.

Πρόσφατα ξεκίνησε η παραπομπή κάποιων ασφαλιστικών υποθέσεων στη φορολογική διοίκηση για αναγκαστική είσπραξη. Εως και σήμερα η όποια είσπραξη οφειλών προς τον ΟΓΑ βασίζεται στην πρωτοβουλία του οφειλέτη, γι’ αυτό μικρό ποσοστό οφειλών (18%) εντάχθηκε σε καθεστώς ρύθμισης το 2011. Μέχρι πρότινος η είσπραξη των τρεχουσών εισφορών προς τον ΟΓΑ γινόταν με ειδοποίηση την οποία απέστελλε ο φορέας κάθε εξάμηνο στους οφειλέτες και οι οποίοι είχαν περιθώριο 30 ημερών για να την αποπληρώσουν. Αλλά ακόμη και αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία αποστολής ειδοποιήσεων δεν περιλαμβάνει τους εποχικούς εργάτες γης, οι οποίοι αμείβονται μέσω του εργοσήμου το οποίο τους παρέχει ο εργοδότης τους.

Το πρόβλημα των τεσσάρων μεγαλύτερων Ταμείων με την εξυπηρέτηση ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών εισφορών βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων κυβέρνησης και τρόικας. Και αυτό συμβαίνει εν όψει και της λειτουργίας του ΚΕΑΟ, το οποίο υποτίθεται ότι βοηθά στη μετάβαση σε ένα σύγχρονο σύστημα είσπραξης εισφορών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα