Σκληρό «παζάρι» με τους Ρώσους

Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία για μείωση των τιμών προμήθειας φυσικού αερίου έχουν βαλτώσει, καθώς η χώρα μας ζητεί μείωση 20%, με τη Μόσχα να προσφέρει έκπτωση 10%. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του εξειδικευμένου διεθνούς Τύπου, με αφορμή την επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ελλάδα προμηθεύεται σήμερα φυσικό αέριο από τη Ρωσία με κόστος περίπου 30% υψηλότερο από το μέσο κόστος προμήθειας των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενα από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για την αλλαγή στη διακρατική σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου, που λήγει το 2016, είναι το γεγονός ότι τον Ιανουάριο πλήρωσε στην Gazprom την υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη. Για τον ίδιο μήνα η Βουλγαρία προμηθεύτηκε αέριο σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς έχει θέσει ως ελάχιστη προϋπόθεση για τη νέα τιμή προμήθειας το τιμολόγιο που πληρώνει η Βουλγαρία. Στόχος της Ελλάδας και της Ρωσίας είναι η υπογραφή μιας νέας διακρατικής συμφωνίας, με βάση τις νέες συνθήκες στην αγορά ενέργειας, αλλά και στην ελληνική οικονομία. Στον διεθνή Τύπο επισημαίνεται ότι η Ελλάδα πληρώνει σήμερα για το φυσικό αέριο σχεδόν 50% περισσότερο σε σύγκριση με τη χώρα που έχει τη χαμηλότερη τιμή προμήθειας από την Gazprom – και συγκεκριμένα τη Βρετανία. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος αισιοδοξούν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τις νέες τιμές και για μια νέα διακρατική σύμβαση. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι μια νέα διακρατική σύμβαση θα έχει διάρκεια έως το 2036. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι διαφορές των δύο χωρών θα διευθετηθούν μέσω της διεθνούς διαιτησίας, εξέλιξη που θεωρείται εξαιρετικά απίθανη.

Ο αμερικανικός Τύπος έχει προχωρήσει τον τελευταίο καιρό σε ομοβροντία δημοσιευμάτων για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι Ρώσοι, οι οποίοι βλέπουν τα έσοδα από το φυσικό αέριο να υποχωρούν, καθώς οι Ευρωπαίοι καταφέρνουν να πετύχουν μεγάλες εκπτώσεις. Η Πολωνία προχωρά στην κατασκευή σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Βόρεια Θάλασσα και πέτυχε χαμηλότερες τιμές προμήθειας από την Gazprom. Αλλά και η γειτονική Βουλγαρία έπεισε την Gazprom να κατεβάσει τις τιμές, ενώ στο πακέτο πρόσφατης συμφωνίας περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση ποδοσφαιρικής ομάδας από τον ρωσικό όμιλο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα