Η σιωπή (!) του θανάτου στο Κάιρο

Ο εκκωφαντικός ήχος της οδικής αναρχίας που κατέκλυζε το Κάιρο έχει αντικατασταθεί πια από τον αφόρητο ήχο της σιωπής στο όνομα της επιβεβλημένης «κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

Οι κόρνες έχουν πάψει να κυριαρχούν στην πλατεία Ταχρίρ και το μόνο που ακούγεται είναι το βουητό από τα πολυβόλα που σκίζουν τον αέρα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει τεθεί σε ισχύ -με απόφαση των ενόπλων δυνάμεων- έπειτα από το πιο αιματηρό τετραήμερο της σύγχρονης αιγυπτιακής ιστορίας, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 800 Αιγυπτίους.

Και ενώ οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας ολοκλήρωναν την εκκαθαριστική επιχείρηση -με συλλήψεις, βίαιες απομακρύνσεις και ανταλλαγές πυρών- κατά των ισλαμιστών από το τέμενος Αλ Φατχ στην πλατεία Ραμσί του Καΐρου, όπου είχαν κλειστεί εκατοντάδες άτομα το Σάββατο, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι συνέχιζαν να αψηφούν κυβερνητικές επιχειρήσεις εναντίον τους και καλούν σε «εβδομάδα οργής». Με γνώμονα την ασφάλεια ανέβαλαν μόνο κάποιες από τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις τους στην πρωτεύουσα.

Παράλληλα, τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού πραγματοποιούσαν περιπολίες στις λεωφόρους, ενώ νεαροί Αιγύπτιοι έστηναν τις δικές τους αυτοσχέδιες περιπολίες στις γειτονιές του Καΐρου, με στόχο να εντοπίσουν κάποιο μέλος της Αδελφότητας των Μουσουλμάνων που δεν τηρεί τις διαταγές και κυκλοφορεί.

Την ίδια στιγμή, οι υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι επιμένουν ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές υπερασπίζονται τη νομιμότητα και καταγγέλλουν τη βίαιη καταστολή. Αλλωστε πλέον ο στρατός και η αστυνομία έχουν λάβει την εξουσιοδότηση να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα για αυτοάμυνα και εναντίον διαδηλωτών που επιτίθενται σε κυβερνητικά κτίρια.

Ο θάνατος του Αμάρ Μπαντίε, γιου του καθοδηγητικού στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε -ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα-, πυροδότησε νέο κύκλο διαμαρτυριών.

Η εγκαταλελειμμένη από τους τουρίστες Αίγυπτος είναι κομμένη στα δύο. Από τη μια πραγματοποιούνται έρευνες για δολοφονίες και «τρομοκρατία» σε βάρος 250 μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με πάνω από 1.000 συλλήψεις ισλαμιστών, και από την άλλη οι «ελεύθεροι ισλαμιστές σκοπευτές» στον μιναρέ δεν έχουν ακόμη τεθεί υπό έλεγχο από τον στρατό.

Οι συγκρούσεις στην Αίγυπτο δεν μοιάζουν πια να έχουν μόνο πολιτικές διαστάσεις. Μετεξελίσσονται ολοένα και περισσότερο σε θρησκευτικό πόλεμο, με βασικό χαρακτηριστικό το τυφλό μίσος.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα