Η εβδομάδα της κρίσεως στο Δημόσιο!

Ακόμη μία… διαβολοβδομάδα ξεκινάει σήμερα για το Δημόσιο και φυσικά για χιλιάδες υπαλλήλους του. Και αυτό γιατί την προσεχή Παρασκευή θα πρέπει να έχουν εξειδικευθεί οι θέσεις, οι κλάδοι ή διευθύνσεις που θα καταργηθούν σε κάθε υπουργείο με υπουργικές αποφάσεις και στη συνέχεια, έως τις 16 Σεπτεμβρίου, να έχουν προσωποποιηθεί οι 8.211 δημόσιοι υπάλληλοι που θα υπαχθούν σε καθεστώς κινητικότητας, συμπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον αριθμό των πρώτων 12.500 (άλλοι τόσοι θα πρέπει να έχουν βρεθεί έως το τέλος του έτους) που προβλέπει η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Ηδη από τα τέλη Ιουλίου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και στα χέρια του γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρη Βαρτζόπουλου υπάρχουν στοιχεία για 9.820 υπαλλήλους, έτσι ώστε να καλυφτούν τυχόν εξαιρέσεις της τελευταίας στιγμής.

Τη μερίδα του λέοντος στους «διαθέσιμους» της επομένης φάσης, που κλείνει τον πρώτο κύκλο, έχουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας και Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, από το υπουργείο Εσωτερικών θα μπουν σε κινητικότητα 3.000 άτομα (πρόκειται για τους δημοτικούς αστυνομικούς), από το Υγείας 1.681 εργαζόμενοι, ανάμεσα στους οποίους και 210 γιατροί, 1.500 από το υπουργείο Παιδείας, οι οποίοι θα είναι διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ – ΤΕΙ που θα προκύψουν έπειτα από αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, 500 από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, άλλοι τόσοι από το Δημόσιας Τάξης, 600 από το Εργασίας, που θα προέλθουν κυρίως από τον ΟΑΕΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία, 400 από το Οικονομικών, 500 από το Πολιτισμού – Αθλητισμού, 750 από το Υποδομών, 130 από το Αγροτικής Ανάπτυξης, 50 από το Εμπορικής Ναυτιλίας, 100 από το Τουρισμού, 100 από το Περιβάλλοντος, 20 από το Μακεδονίας – Θράκης, 50 από το Δικαιοσύνης, 100 από το Ανάπτυξης και 20 υπάλληλοι από το Εξωτερικών.

Ακολουθεί η δεύτερη και τελευταία φάση της κινητικότητας, που θα περιλαμβάνει 12.500 υπαλλήλους, οι οποίοι πρέπει να βγουν σε κινητικότητα ως το τέλος της χρονιάς, το αργότερο το πρώτο δίμηνο του 2014. Ενα σημαντικό μέρος από τους υπαλλήλους αυτούς υπολογίζεται ότι θα προκύψει από την αυτοαξιολόγηση των δήμων, καθώς και από την ενδοδημοτική κινητικότητα, εθελοντική αρχικά και υποχρεωτική στη συνέχεια, εφόσον δεν βγαίνουν τα νούμερα των μνημονιακών υποχρεώσεών μας. Πάντως οι δήμοι, μέσω της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), έχουν δεσμευτεί στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι θα προχωρήσουν ταχύτατα και τις δύο υποχρεώσεις τους, έτσι ώστε το άμεσο μέλλον να μην υπάρξουν άλλες οριζόντιες αποφάσεις.

Την ιδία ώρα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωράει σε έλεγχο των δικαιολογητικών των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να εντοπιστούν και να απομακρυνθούν αυτοί που διορίστηκαν με πλαστό πτυχίο. Ο έλεγχος έχει ήδη ξεκινήσει από τους υπάλληλους που εντάσσονται στην κινητικότητα, με έμφαση στα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας. Ηδη έχουν ζητηθεί στοιχεία από το ΑΣΕΠ για τους διαγωνισμούς στους όποιους απαιτούνταν η γνώση ξένης γλωσσάς για τα τελευταία 15 χρόνια.

Αλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα