Κέρδη 41 δισ. € από το αίμα στον Νότο η Γερμανία!

Απίστευτα κέρδη συνεχίζει να έχει η Γερμανία, όχι απλώς εκμεταλλευόμενη την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά προφανώς κατευθύνοντας τα πράγματα με τέτοιον τρόπο, ώστε να αποκομίζει όσο περισσότερα μπορεί. Σύμφωνα με απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών Γιοάχιμ Πος, η οποία δημοσιεύτηκε από το περιοδικό «Der Spiegel», η Γερμανία ωφελήθηκε εξαιρετικά από την κρίση, καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τα ομόλογα χωρών, οι οποίες βρίσκονται σε κρίση και στράφηκαν σε ομόλογα γερμανικού δημοσίου. Ετσι έχει επιπλέον έσοδα 40,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προήλθαν από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού αλλά και από τη μεγάλη ζήτηση ομοσπονδιακών τίτλων κατά την περίοδο 2010-2014. Πάντως, πριν από λίγο καιρό το Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Οικονομίας (IFW), που έχει έδρα το Κίελο, είχε υπολογίσει ότι το κέρδος της Γερμανίας φτάνει τα 80 δισ. Ο Γενς Μπόισεν Χογκρέφε, μάλιστα, οικονομολόγος του IFW, είχε δηλώσει ότι τα επόμενα χρόνια η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 100 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή στη Γερμανία συνεχίζουν να αντιτίθενται σε ένα δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Κι όχι μόνο η γερμανική κυβέρνηση αλλά και οι σοσιαλδημοκράτες. Ο υποψήφιος καγκελάριος των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε επιφυλακτικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου- Βρανδεμβούργου rbb-info ο Στάινμπρουκ είπε ότι είναι αντίθετος σε νέο «κούρεμα», γιατί αυτήν τη φορά θα έπρεπε και δημόσιοι πιστωτές, δηλαδή τα άλλα κράτη της ευρωζώνης και η ΕΚΤ, να παραιτηθούν από μέρος των απαιτήσεών τους. «Αυτό σημαίνει ότι θα μιλούσαμε για μια έμμεση αλλά ταχεία επιβάρυνση των φορολογουμένων στη Γερμανία αλλά και αλλού. Γι’ αυτό συνιστώ προσοχή στο διάκενο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ανγκελα Μέρκελ αλλά και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιχείρησαν να κλείσουν τη συζήτηση περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. «Δεν βλέπω “κούρεμα” χρέους για την Ελλάδα» δήλωσε η Μέρκελ στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ενώ ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην «Badische Νeueste Nachrichten», απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο. Πάντως η γερμανική εφημερίδα «Bild», στο κεντρικό θέμα της, πρότεινε στον Σόιμπλε να «βάλουν στοίχημα» ότι «μετά τις εκλογές έρχεται “κούρεμα”».

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα