Μοιραίος Στουρνάρας

Την ίδια στιγμή που υποκριτικά δηλώνει πως ενδιαφέρεται για όσους «έχουν πραγματικά ανάγκη», ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας -υπονομεύοντας την προσπάθεια του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά- επιμένει να προχωρά σε «εμπρηστικές» δηλώσεις υπέρ των τραπεζών, που εξοργίζουν ακόμη περισσότερο τους πολίτες.

Σε μια κρίσιμη περίοδο, που η κοινωνία βρίσκεται προ της εκρήξεως εξαιτίας της επικείμενης άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ο Γ. Στουρνάρας (σε ρόλο μοιραίου προσώπου) έφτασε χθες μέχρι του σημείου να υποστηρίξει πως οι τράπεζες θα καταρρεύσουν αν δεν αλλάξει το καθεστώς κατασχέσεων. Η αγωνία του υπουργού φαίνεται να είναι μεγαλύτερη για τις τράπεζες παρά για το ξεσπίτωμα χιλιάδων οικογενειών. Γι’ αυτό και λίγες ώρες αργότερα αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις αρχικές προκλητικές δηλώσεις, διανέμοντας ανακοίνωση με εξίσου αμφιλεγόμενο περιεχόμενο.

Πρόκειται για τη δεύτερη δήλωση υπέρ των τραπεζών μέσα σε έναν μήνα («περίπου 20 δισ. ευρώ είναι κρυμμένα σε μπαούλα και στρώματα, και πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες» είχε πει πρόσφατα) από τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος φροντίζει να στηρίζει τους πρώην εργοδότες του στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε βάρος της προσπάθειας του πρωθυπουργού για κοινωνική ειρήνη. Οι δηλώσεις γίνονται ακόμα πιο προκλητικές, με δεδομένο το γεγονός πως ο ίδιος υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι οι τράπεζες έχουν σωθεί μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, που κόστισε στους Ελληνες φορολογουμένους 50 δισ. ευρώ.

Πρόκληση συνιστούν, ακόμα και για βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι χθεσινές διορθωτικές δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα, σύμφωνα με τις οποίες στο νέο καθεστώς για τους πλειστηριασμούς κατοικιών «θα τεθούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια», όταν σε λίγες εβδομάδες θα σταματήσει να ισχύει η προστασία για την πρώτη κατοικία. Ετσι, κατά τον υπουργό Οικονομικών, «θα προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη, και να μη βρίσκουν ευκαιρία να αποφύγουν την καταβολή των δόσεων οι κακοπληρωτές».

Το παράδοξο είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι αναζητά τη χρυσή τομή που θα προστατεύσει τα σπίτια των Ελλήνων οι οποίοι αδυνατούν να είναι συνεπείς με τις δανειακές τους υποχρεώσεις, όταν η ισχύουσα ρύθμιση κάνει αυτό ακριβώς. Δηλαδή ο Γ. Στουρνάρας, και συνολικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προβληματίζονται για το πώς θα προστατευτούν τα σπίτια των μικρών και μεσαίων νοικοκυριών, όταν ο νόμος που ισχύει καλύπτει και με το παραπάνω την πρώτη τους κατοικία, η αξία της οποίας δεν ξεπερνά σε καμία περίπτωση τις 200.000 ευρώ! «Οι πλουσιότεροι κάτοικοι της χώρας έχουν σπίτια με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ» υποστηρίζουν όσοι επιμένουν για παράταση της ισχύουσας ρύθμισης.

Αντίθετα, τα περίφημα κοινωνικά κριτήρια που θέτει ο Γιάννης Στουρνάρας αφήνουν ξεκρέμαστους όσους υποκριτικά υπερασπίζεται. Ειδικότερα, εξετάζεται η σταδιακή μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, για το οποίο ισχύει σήμερα η προστασία, από τα 200.000 ευρώ, που είναι τώρα, στα 150.000 ευρώ από 1/1/2014 και μετά περαιτέρω μείωση του ορίου κατά 50.000 ευρώ ανά εξάμηνο ή ανά χρόνο.

Την ίδια ώρα, αφήνει βορά στις τράπεζες όσους χρωστούν, με την έννοια του συνεργάσιμου δανειολήπτη που έχει εισαχθεί στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ. Υποτίθεται ότι έτσι θα περιοριστεί το φαινόμενο της γενικής απόρριψης της ρύθμισης χρέους και θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά κάθε δανειολήπτης, ανάλογα με το προφίλ του, ενώ όλοι γνωρίζουν πως η αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων για να θεωρηθεί κάποιος «συνεργάσιμος δανειολήπτης» είναι δύσκολη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα