Καυτό φθινόπωρο!

Τα «ραβασάκια» του φόρου εισοδήματος, το νέο χαράτσι που θα επιβληθεί στα ακίνητα το 2014, τα μέτρα που θα καλύψουν την υστέρηση στα έσοδα του Προϋπολογισμού και τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου είναι τα ανοιχτά μέτωπα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο από σήμερα, με την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές!

«Καυτή πατάτα» για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι η διαχείριση των περίπου 1.000.000 δηλώσεων που παραμένουν «παγωμένες» στο TAXISnet είτε γιατί υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα είτε γιατί πρέπει να ελεγχθούν από την Eφορία. Το υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλει αίτημα στην τρόικα για νέα παράταση, τουλάχιστον έως τις 15 Σεπτεμβρίου, στην καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (30 Αυγούστου). Εάν δεν δοθεί παράταση, τότε η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει εκατομμύρια εξοργισμένους φορολογούμενους και λογιστές που καθυστέρησαν να υποβάλουν τη δήλωση ή την υπέβαλαν με λάθη, τα οποία όμως οφείλονται στις ασαφείς οδηγίες που έδωσε το υπουργείο (π.χ. τόκοι καταθέσεων, κλειδάριθμοι κ.ά.)

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακίνητων, που θα επιβληθεί το 2014, ενώ θα πρέπει να ετοιμάζει παράλληλα και εναλλακτικό σχέδιο για τη χρονική επέκταση του χαρατσιού που εισπράττει η ΔΕΗ και το 2014

Πρόσθετα μέτρα θα χρειαστούν και λόγω του εκτροχιασμού του Προϋπολογισμού, όπως αποτυπώνεται στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

-Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων παρουσίασαν υστέρηση κατά 285.000.000 ή 33,7% έναντι του μηνιαίου στόχου.

-Τα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών (ΦΑΠ 2011) παρουσίασαν υστέρηση κατά 56.000.000 ευρώ ή 29,9% έναντι του μηνιαίου στόχου.

Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να υλοποιήσει και τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου, καθώς θα βρεθούν στο επίκεντρο του νέου ελέγχου από την τρόικα που θα ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Τα προαπαιτούμενα αφορούν:

-Την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ με αμετάκλητες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν εντός Αυγούστου και να εφαρμοστούν έως το τέλος του έτους

-Τον ακριβή καθορισμό των οφειλών Δημοσίου και φορέων σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ εν όψει της αποκρατικοποίησής τους

-Την ολοκλήρωση του σχεδίου διαθεσιμότητας των πρώτων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων

-Τον νέο κώδικα για τους δικηγόρους.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα