Διεθνής Αμνηστία: Σφαγείο η Αίγυπτος

Η τουριστική αναγέννηση της Αιγύπτου δεν κράτησε πολύ. όπως και η πολιτική αναγέννησή της. Ο τουρισμός πλήττεται εκ νέου μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε, για άλλη μια φορά, η σχεδόν αγέννητη αιγυπτιακή δημοκρατία.

Η αιματηρή κλιμάκωση της βίας στην Αίγυπτο σήμανε και την κλιμάκωση ταξιδιωτικών οδηγιών αποτρεπτικών προς τους τουρίστες με προορισμό τη γη των Φαραώ. Αποτέλεσμα; Αξιοσημείωτη κάμψη της τουριστικής κίνησης προς την Αίγυπτο, με πολλές ακυρώσεις και αλλαγές κρατήσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στη Γερμανία, όπου οι τουριστικοί όμιλοι Tui, Thomas Cook, Der Touristik και Alltours ακύρωσαν πληθώρα ταξιδιών, ενώ η αεροπορική εταιρία Air Berlin δεν δέχεται νέες κρατήσεις, εξακολουθώντας, ωστόσο, να πραγματοποιεί πτήσεις προς τους τουριστικούς προορισμούς στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας.

Αν λάβουμε υπόψη ότι η Αίγυπτος αντλεί το 20% του ΑΕΠ της από τον τουρισμό, τότε η απουσία τουριστών είναι συνώνυμη της οικονομικής καταστροφής.

Η Αίγυπτος συνεχίζει να καταστρέφεται όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικοπολιτικά, πέρα φυσικά από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών. Τουλάχιστον 36 ισλαμιστές κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία κατά τη μεταφορά τους σε φυλακή. Εικάζεται ότι η ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία έγινε με στόχο την αποτροπή της πιθανής απόπειρας απόδρασής τους. Την ίδια στιγμή, μια νέα κατηγορία, αυτή της “συνέργειας σε δολοφονία”, απαγγέλθηκε χθες στον ανατραπέντα πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές.

Νωρίτερα, ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου είχε διατάξει την παράταση της κράτησης του Μόρσι για άλλες 15 ημέρες, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για την συμμετοχή του σε “βίαιες ενέργειες”.

Παράλληλα τουλάχιστον 26 αστυνομικοί έπεσαν νεκροί στο Σινά σε δύο επιθέσεις εναντίον αστυνομικών. Κι ενώ η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει μια «ολική σφαγή», ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ προειδοποιεί ότι η αναταραχή στη Μέση Ανατολή ενδεχομένως να διαρκέσει για δεκαετίες ακόμη. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υποστήριξε, από τη μεριά της, ότι η διακοπή στις πωλήσεις όπλων στην Αίγυπτο αποτελεί ένα ενδεδειγμένο μέσο πίεσης, με δεδομένη την κατάσταση στη χώρα.

Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν την κατάσταση στην Αίγυπτο ως προοίμιο της Συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο με στόχο τη συμφωνία «σε μια κοινή θέση».

Ο πρώην μονάρχης της Αιγύπτου, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί από τη «Wall Street Journal» «εθισμένος στην εξουσία, μισητός, γέρος και άρρωστος», θα αφεθεί ελεύθερος.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος ανατράπηκε από τη λαϊκή εξέγερση του 2011, αναμένεται να αποφυλακιστεί έως την Τετάρτη, καθώς ο εισαγγελέας τον απάλλαξε από τις κατηγορίες οι οποίες τον βάρυναν στο πλαίσιο μιας υπόθεσης διαφθοράς, σύμφωνα με δήλωση του συνηγόρου του Φαρίντ Ελ Ντιμπ.

Ο 85χρονος πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει, ωστόσο, ακόμη μια επαναληπτική δίκη για συνενοχή στις δολοφονίες διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα