Λάδι στη φωτιά η (πιθανή) αποφυλάκιση του Μουμπάρακ!

Ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο έκπτωτος τύραννος της Αιγύπτου, «ελεύθερος», ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ο επικρατέστερος για τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου και νομπελίστας ειρήνης, «κατηγορούμενος», και ο Μοχάμεντ Μπαντί, ο ανώτατος καθοδηγητής των Αδελφών Μουσουλμάνων, «νεοσυλληφθείς».

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη πραγματικότητα των «πρωταγωνιστών» της αιματοβαμμένης πολιτικής αιγυπτιακής σκηνής, με φόντο τις νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε ενόπλους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στο Σινά. Παράλληλα, τα σενάρια αποφυλάκισης του Μουμπάρακ προκαλούν ένταση στη χώρα, η οποία ενισχύεται από το γεγονός ότι πολλά στελέχη του παλαιού καθεστώτος έχουν επιστρέψει σε ανώτατα αξιώματα. Ο Χόσνι Μουμπάρακ καταδικάστηκε πέρυσι σε ισόβια κάθειρξη επειδή δεν σταμάτησε τον φόνο διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που έγινε εναντίον του το 2011. Ενα αιγυπτιακό δικαστήριο, το οποίο συνεδριάζει στη φυλακή στο Κάιρο, σήμερα εξετάζει την αίτηση για την απελευθέρωσή του.

Οσο για τη δίκη του Ελ Μπαραντέι, ο οποίος εγκατέλειψε το Κάιρο για τη Βιένη; Εχει οριστεί για τις 19 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την κρατική αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ». Ο φιλελεύθερος νομπελίστας θα δικαστεί για την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της Αιγύπτου μετά την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Σχετικά δε με τη σύλληψη του Μπαντί, οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον επικεφαλής ηγέτη της συντηρητικής ισλαμικής ομάδας μαζί με ακόμη έναν ανώτερο ηγέτη του κινήματος με την κατηγορία της «παρακίνησης σε δολοφονία» διαδηλωτών, οι οποίοι τάσσονταν εναντίον του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, σε ένα διαμέρισμα κοντά στην περιοχή Αλ Ραμπαά Αντίγια στο Κάιρο, εκεί όπου πριν από μία εβδομάδα θανατώθηκαν περισσότεροι από 280 υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι. Λίγες ημέρες πριν είχε σκοτωθεί και ο γιος του Μπαντί, αλλά για «ευνόητους λόγους» ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δεν παρέστη στην κηδεία.

Οσο για το κενό που δημιούργησε η σύλληψη του ανώτατου ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντί; Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διόρισαν προσωρινά επικεφαλής τους τον Μαχμούντ Εζάτ, γνωστό ως «σιδηρούν άνδρα», εξαιτίας του σκληρού τρόπου με τον οποίο ηγείται της αδελφότητας στο πλευρό του Μπαντί. Ο 69χρονος Εζάτ είναι γιατρός και έχει ήδη φυλακιστεί πολλές φορές μαζί με τον Μπαντί, τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα