Ο αδίστακτος Σόιμπλε ανήγγειλε τρίτο πακέτο (και έξτρα μνημόνιο)

Για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο δάνειο το 2014, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), αν και συνέχισε να αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Θα χρειαστεί να υπάρξει άλλο ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα» δήλωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας: «Το λέγαμε πάντα στην κοινή γνώμη».

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σόιμπλε έκανε τη δήλωση σε προεκλογική συγκέντρωση στο Αρενσμπουργκ, κοντά στο Αμβούργο.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, ο Σόιμπλε είπε επιπλέον ότι είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει υψηλά επιτόκια για τα δάνειά της.

Ο Σόιμπλε είχε πει στο παρελθόν ότι οι διεθνείς πιστωτές μπορεί να χρειαστεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα αφού εκπνεύσει το τρέχον, στα τέλη του 2014, αλλά δεν είχε περιγράψει ποτέ κάτι τέτοιο ως αναπόφευκτο, όπως ανέφερε σε σχόλιό του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για σπάσιμο από πλευράς Σόιμπλε ενός «ταμπού το οποίο είχε επιβάλει η ίδια η κυβέρνηση στον εαυτό της».

«Οχι» στο κούρεμα για την Ελλάδα συνεχίζει να λέει και η Ανγκελα Μέρκελ, και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ruhr Nachrichten», η Ανγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε: «Οχι, δεν βλέπω ένα νέο “κούρεμα”για την Ελλάδα. Προχωρούμε βήμα βήμα και δεν κρύβουμε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στην Ελλάδα, αλλά, από την άλλη μεριά, βλέπουμε σαφή πρόοδο και την αναγνωρίζουμε. Σε ορισμένους τομείς τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν πολύ καλύτερα απ’ ό,τι πριν από έναν χρόνο».

Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης (SPD) για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ συνεχίζει να αντιτίθεται σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και κατηγορεί τη Μέρκελ ότι δεν ενημερώνει του πολίτες για τους κινδύνους ενός τέτοιου ενδεχομένου. «Χρειάζεται η Ελλάδα νέο πρόγραμμα βοήθειας; Θα επιτρέψει (η Μέρκελ) να στηριχτούν οι τράπεζες με χρήματα απευθείας από τον Ευρωπαίο φορολογούμενο; Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι αυτό θα συμβεί» είπε ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μιλώντας στην κομματική εφημερίδα των σοσιαλδημοκρατών «Vorwärts».

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα