Η ορμόνη που ελέγχει την παχυσαρκία!

Τους μύθους γύρω από την παχυσαρκία και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να χάσει κιλά ξεσκεπάζουν δύο νέες έρευνες. Οπως αποδεικνύεται, οι παχύσαρκοι δεν τρώνε περισσότερο λόγω υπερβολικής λαιμαργίας, αλλά επειδή η ορμόνη γλυκαγόνη που προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού, μειώνοντας την όρεξη, δεν λειτουργεί σωστά στον οργανισμό τους. Ταυτόχρονα, η δεύτερη έρευνα δείχνει ότι είναι λάθος να μετράμε θερμίδες όταν κάνουμε δίαιτα. Και αυτό γιατί κάθε οργανισμός χωνεύει διαφορετικά τις ίδιες ποσότητες τροφής!

Οπως έδειξε ο καθηγητής Αϊμάν Αραφάτ από το γερμανικό ιατρικό πανεπιστήμιο Chariti, κάνοντας δοκιμές σε τρεις ομάδες -παχύσαρκους, διαβητικούς και λεπτούς, υγιείς εθελοντές-, η ορμόνη γλυκαγόνη, που οποία εκκρίνει το πάγκρεας και ελέγχει την όρεξή μας στη διάρκεια ενός γεύματος, χάνει αυτή την ικανότητα στους παχύσαρκους ανθρώπους. Ετσι, παρότι οι ομάδες των διαβητικών και των λεπτών εθελοντών ανέφεραν ότι περιορίστηκε η όρεξή τους, αφού τους έκαναν ενέσεις γλυκαγόνης, η τρίτη ομάδα -των παχύσαρκων εθελοντών- δεν είδε καμία διαφορά. Ο καθηγητής αναφέρει ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά για τις νέες θεραπείες για την παχυσαρκία και τον διαβήτη που βασίζονται στον έλεγχο της ορμόνης, καθώς αποδεικνύεται ότι -στην περίπτωση των παχύσαρκων ανθρώπων τουλάχιστον- δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές.

Παράλληλα, δημοσίευση του βιολόγου Ρομπ Νταν από το πολιτειακό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στην επιστημονική επιθεώρηση «Scientific American» υποστηρίζει ότι η μέτρηση των θερμίδων στις συσκευασίες των τροφίμων είναι πλέον μία απαρχαιωμένη μέθοδος διατροφικού ελέγχου! Οχι μόνο κάθε άνθρωπος… χωνεύει διαφορετικά, ανάλογα με το είδος και την ποσότητα των βακτηρίων που έχει στο έντερό του (οι παχύσαρκοι, για παράδειγμα, έχουν πλεόνασμα βακτηρίων που επιτρέπουν μεγαλύτερη απορρόφηση θερμίδων), αλλά στη χώνεψη παίζουν ρόλο το μαγείρεμα και η επεξεργασία κάθε φαγητού ή συσκευασμένης τροφής. Οι ειδικοί συνιστούν, αντί για υπεραπλουστευμένες θερμιδικές μετρήσεις, όσοι βρίσκονται σε δίαιτα να προτιμούν καλύτερα ωμές ή ολικής αλέσεως τροφές, που φορτώνουν τον οργανισμό με λιγότερες θερμίδες.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα