18 δισ. δολ. φυγάδευσαν οι Ρώσοι από την Κύπρο!

Μετακομίζουν σε άλλο παράδεισο… Αυτό φαίνεται ότι κάνουν οι Ρώσοι το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι οποίοι εγκαταλείπουν μαζικά την Κύπρο, όχι όμως για να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους αλλά για να τα μεταφέρουν στις Παρθένες Νήσους. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την κίνηση των λογαριασμών Ρώσων πριν και μετά το «κούρεμα» στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal» που επικαλείται πληροφορίες της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Η άμεση επένδυση της Ρωσίας στις Παρθένες Νήσους σχεδόν οκταπλασιάστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013 και συνέπεσε με την τραπεζική κρίση της Κύπρου, όπου οι Ρώσοι είδαν τους λογαριασμούς τους να παγώνουν. Οι Ρώσοι μετέφεραν 31 δισ. δολάρια στις Παρθένες Νήσους το πρώτο τετράμηνο του 2013, όταν στο τέλος του προηγούμενου χρόνου είχαν διοχετευτεί μόλις 6,7 δισ. δολάρια. Συγκριτικά, η άμεση επένδυση επί κυπριακού εδάφους έπεσε στα 2,72 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2013, έναντι 21,13 δισ. στα τέλη του 2012.

«Η σύνδεση με την Κύπρο είναι άμεση. Υπάρχει εξήγηση λόγω της αλλαγής της υπεράκτιας δικαιοδοσίας, καθώς η Κύπρος κατέστη λιγότερο “βολική” ως οικονομική οντότητα» λέει ο Εβγκένι Ναντόρσιν, οικονομολόγος του ρωσικού ομίλου Sistema. Πριν από την κρίση, το 30% των καταθέσεων στην Κύπρο -ιδιωτών και επιχειρήσεων- επισήμως έφτανε το 30%, ενώ ανεπίσημα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Στις αρχές του 2013, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του οίκου Moody’s, οι ρωσικές τράπεζες και εταιρίες είχαν περίπου 19 δισ. δολάρια σε κυπριακές τράπεζες. Το κείμενο αναφέρεται στους περιοριστικούς όρους αλλά και στα διατάγματα που εκδόθηκαν κατόπιν από την κυπριακή κυβέρνηση, τα οποία σε συνδυασμό με τους εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Ρωσίας είχαν σαν αποτέλεσμα τα λεφτά να καταλήξουν στις Παρθένες Νήσους. Ο Ναντόρσιν αναφέρθηκε επίσης στη σχέση της μεταφοράς των κεφαλαίων με την πετρελαϊκή συμφωνία-μαμούθ ανάμεσα στη ρωσική OAO Rosneft και την BP PLC. Τον Μάρτιο, η πρώτη ανέλαβε τον έλεγχο και της δεύτερης, δίνοντας 55 δισ. δολάρια. Ετσι, οι άμεσες επενδύσεις της Ρωσίας σε διεθνές επίπεδο ανήλθαν στα 67 δισ. δολάρια έναντι 11,4 δισ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Στο Λουξεμβούργο οι ρωσικές καταθέσεις ανήλθαν στα 13,9 δισ. δολάρια, σε σχέση με μόλις 258.000.000 κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα