Μουμπάρακ: Φυλακή κατ’ οίκον

Μπορεί να ζήσει η Αίγυπτος χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, η οποία εδώ και δεκαετίες ανέρχεται, ως γνωστόν, σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια όσον αφορά τον στρατιωτικό τομέα και 250 εκατομμύρια δολάρια αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση; Για τον μεταβατικό πρωθυπουργό της χώρας Χαζέμ αλ Μπεμπλαουί, η απάντηση σε ένα από τα πιο καίρια ερωτήματα για το μέλλον της Αιγύπτου είναι θετική.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν λάθος αν αναστείλουν την ετήσια στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο, ύψους περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια (..) Θα ήταν ένα κακό μήνυμα και θα επηρεάσει τον στρατό για λίγο. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η Αίγυπτος και χωρίς τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας έχει επιζήσει. Συνεπώς δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου να ζήσουμε υπό διαφορετικές συνθήκες» δήλωσε, έπειτα από τη σκλήρυνση της στάσης των ΗΠΑ στον επί δεκαετίες σύμμαχό τους. Συγκεκριμένα, η Ουάσινγκτον άφησε να εννοηθεί ότι η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων θα μπορούσε να επηρεάσει την ετήσια αποστολή της αμερικανικής βοήθειας προς το Κάιρο.

Κι ενώ οι ΗΠΑ αφήνουν υπονοούμενα, αρνούμενες ωστόσο τη διακοπή της βοήθειας, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ε.Ε. αποφάσισαν σήμερα την αναστολή των αδειών εξαγωγής προς την Αίγυπτο εξοπλισμών για την ασφάλεια και όπλων. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου τους στις Βρυξέλλες, η οποία ήταν αφιερωμένη στην αιγυπτιακή κρίση, οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να επανεξετάσουν τη βοήθεια προς την Αίγυπτο, σε αντίδραση για την επιδείνωση της βίας στη χώρα.

Παράλληλα η «ελευθερία» του 85χρονου Χόσνι Μουμπάρακ προσυπογράφεται. Το αιγυπτιακό δικαστήριο έδωσε εντολή για την αποφυλάκισή του μετά την απαλλαγή του ανατραπέντος πρώην προέδρου από κατηγορίες για υπόθεση διαφθοράς. Ο πρώην τύραννος της Αιγύπτου, που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τον θάνατο 800 διαδηλωτών, προβλέπεται να αποφυλακιστεί σήμερα, Πέμπτη, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο βίαιων επεισοδίων, αφού θα αποτελέσει νέα αφορμή για τον αγώνα των Αδελφών Μουσουλμάνων εναντίον του στρατού και του μεταβατικού καθεστώτος. Νέα αφορμή, επίσης, αποτελούν και οι δύο νέες συλλήψεις, εκείνου του Σαφουάτ Χεγκάζι, ιεροκήρυκα, και του Μουράντ Αλι, εκπροσώπου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας..

Κι ενώ η Αίγυπτος βιώνει τον μεγαλύτερο εμφύλιο σπαραγμό στη σύγχρονη ιστορία της, ένας μανιακός δολοφόνος, με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, εμφανίζεται να πυροβολεί στα τυφλά εναντίον των περαστικών σε ένα χωριό στα βόρεια του Καΐρου. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Mena, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν «όταν ένας επικίνδυνος εγκληματίας άνοιξε πυρ εναντίον των περαστικών στο Μάιτ αλ Αταρ, στην επαρχία Καλιουμπίγια».

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα