Το (μέγα) μυστικό του τάφου

Τι μυστικά κρύβει ο ταφικός περίβολος μήκους 500 μέτρων που εντοπίστηκε στην αρχαία Αμφίπολη των Σερρών; Και κυρίως είναι δυνατόν να βρίσκεται σε αυτόν θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος; Eντονη φημολογία έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες γύρω από το ζήτημα της εύρεσης του τάφου του σπουδαίου Eλληνα στρατηλάτη στην Αμφίπολη, στην περιοχή όπου πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες συστηματικές ανασκαφές.

Και αυτό διότι ο επιβλητικός ταφικός περίβολος ύψους 3 μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων (ο μεγαλύτερος που έχει εντοπιστεί ποτέ στον ελλαδικό χώρο) «γεννά» στους αρχαιολόγους σκέψεις αλλά και ελπίδες για την ύπαρξη ενός σημαντικού τάφου στο εσωτερικό του, ακόμη και του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσουν σε συμπεράσματα, μια και την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα θα δώσει μόνο η αρχαιολογική σκαπάνη.

Από… Σεπτέμβριο όμως, διότι την περίοδο αυτή οι ανασκαφές έχουν σταματήσει.

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, μας επεσήμανε ότι «είναι πολύ νωρίς για να καταλάβουμε αν το εν λόγω ταφικό σύνολο ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο. Σίγουρα είναι ένα πολύ εντυπωσιακό μνημείο το οποίο αναμφίβολα γεννά και μεγάλη παραφιλολογία. Καλύτερα όμως να περιμένουμε προτού βγάλουμε επισφαλή πορίσματα».

Η ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με προϊσταμένη την Κατερίνα Περιστέρη, ανασκάπτει το σημείο συστηματικά το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, η ανακάλυψη του εντυπωσιακού περιβόλου του τύμβου «Καστά» στην Αρχαία Αμφίπολη έγινε πριν από αρκετούς μήνες, ενώ σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ο τύμβος συνδέεται άρρηκτα με το περίφημο Λιοντάρι της Αμφίπολης. Και αυτό αφού η έρευνα κατέδειξε ότι το Λιοντάρι αρχικά βρισκόταν τοποθετημένο στην κορυφή του Τύμβου.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμη ότι κατά τη μοναδική αποκάλυψη δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να πουν ότι το άριστα διατηρημένο ταφικό μνημείο ανήκει στη σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Ρωξάνη, και στον γιο του, Αλέξανδρο Δ’. Οπως αναφέρει και ο Διόδωρος Σικελιώτης, ο Ελληνας στρατηλάτης αγαπούσε ιδιαίτερα την Αμφίπολη και γι’ αυτό σκόπευε να κατασκευάσει έναν μεγαλοπρεπή ναό για να την τιμήσει.

Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα της εύρεσης του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακύπτει με τόση ζέση, μια και η ανακάλυψή του αποτελεί διακαή πόθο των επιστημόνων. Μάλιστα, η οδύσσεια της ανακάλυψής του οδήγησε τα βήματα πολλών αρχαιολόγων στην Αλεξάνδρεια, στη Θάσο, στις Αιγές… Επί ματαίω, όμως.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα