Μαγείρεμα για να γλιτώσουν την «έκρηξη»!

Μόλις ένα 24ωρο μετά τις ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναλαμβάνει προσωπικά το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών, άρχισε το «μαγείρεμα» σε υψηλό επίπεδο για να βρεθεί ο τρόπος να αποδεχτεί η κοινωνία την ειλημμένη απόφαση για παύση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σε έκτακτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη συζητήθηκε η άρση της απαγόρευσης διενέργειας πλειστηριασμών. Ωστόσο στην ίδια σύσκεψη αναζητήθηκε η βέλτιστη συμβιβαστική λύση μέσω της θέσπισης κριτηρίων, με τα οποία, κατά την κυβέρνηση, θα διασφαλίζονται τα σπίτια όσων δανειοληπτών έχουν βρεθεί σε δυσχερή οικονομική θέση.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το όλο θέμα αφορά, σε αρχικό στάδιο, κυρίως «κόκκινα» δάνεια επιχειρηματιών και εμπόρων, και λιγότερα από 10.000 ακίνητα, τα οποία αποτελούν επαγγελματικές στέγες και εξοχικές κατοικίες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και το χειρίζεται αποκλειστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν αποκλείεται από το βήμα της ΔΕΘ να δώσει το στίγμα των προθέσεών του.

Οι παλινωδίες και οι τυχαίες διαρροές, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν στοιχεία, επιτείνουν πάντως την καχυποψία των πολιτών, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια κάθε φορά που ετοιμάζονται νέα (επώδυνα) μέτρα, η ίδια παρελκυστική πολιτική ακολουθείται.

Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι το σύνολο των μέτρων που έχουν διαψευστεί στο παρελθόν στη συνέχεια επιβλήθηκαν. Ενδεικτικό θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο εξακολουθεί να αναζητά λύσεις και στελέχη του υποστηρίζουν ότι τα σενάρια που καταστρώνονται προβλέπουν τα εξής:

Θα μείνουν εκτός πλειστηριασμών τα σπίτια με αντικειμενική αξία 150.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι έως τις 31/12/2013 το όριο για να μη βγει ένα σπίτι σε πλειστηριασμό είναι η αντικειμενική αξία να ισούται με το αφορολόγητο για την αγορά του (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%. Π.χ. για έναν άγαμο είναι 300.000 ευρώ, για ζευγάρι 375.000 ευρώ, ενώ για κάθε παιδί το όριο ανεβαίνει κατά 25.000 ευρώ.

Στην «ασυλία» θα βρίσκονται όσοι έχουν αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου, άνεργοι, ανάπηροι, πολύτεκνοι και χαμηλά εισοδήματα. Επίσης οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να αυξήσουν τις ρυθμίσεις των δανείων με βάση τις δυνατότητες κάθε νοικοκυριού και αφού έχει ληφθεί υπόψη το μηνιαίο κόστος διαβίωσης.

Εισάγεται η έννοια του συνεργάσιμου δανειολήπτη, όπως άλλωστε προβλέπεται και στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ. Εκτιμάται ότι έτσι θα περιορισθεί το φαινόμενο της γενικής απόρριψης της ρύθμισης χρέους και κάθε δανειολήπτης θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα