Εμβόλιο-ασπίδα για εμφράγματα

Σε ασπίδα κατά των καρδιακών επεισοδίων για τους άντρες μέσης ηλικίας αναδεικνύεται το εμβόλιο της γρίπης μέσα από μία νέα έρευνα, γι’ αυτό και οι επιστήμονες συνιστούν να μη χορηγείται μόνο σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες νόσους, όπως οι καρδιακές παθήσεις, αλλά σε όλους όσοι βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 50-64.

Στη διάρκεια της μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, εξετάστηκαν τα κλινικά δεδομένα 559 ασθενών πάνω από 40 ετών, από τους οποίους περίπου οι μισοί είχαν υποστεί έμφραγμα. Οι ερευνητές πήραν από τους ασθενείς δείγματα αίματος και εκκρίματα από τη μύτη και τον λαιμό τη στιγμή που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, αλλά και 4-6 εβδομάδες αργότερα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περίπου ένας στους οκτώ από τους ασθενείς είχε περάσει γρίπη λίγο καιρό πριν από το καρδιακό επεισόδιο, σε αντίθεση με την άλλη ομάδα, η οποία είχε περάσει γρίπη σε ποσοστό μόλις 7%. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η γρίπη πήζει περισσότερο το αίμα και πυροδοτεί κάποια φλεγμονή στις αρτηρίες, οι οποίες παρουσιάζουν ήδη στένωση, γεγονός που οδηγεί σε φράξιμο και επομένως σε καρδιακό επεισόδιο. Οι ερευνητές αυτής της μελέτης, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η γρίπη δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, απλά το εμβόλιο προσφέρει προστασία και συγκεκριμένα μειώνει κατά 45% την πιθανότητα να πάθει κάποιος έμφραγμα. «Ακόμα και μικρό να είναι το θετικό αποτέλεσμα του εμβολιασμού στα καρδιακά επεισόδια, στην πραγματικότητα το κέρδος θα είναι μεγάλο για την υγεία του συνολικού πληθυσμού» επισημαίνουν στην έρευνά τους οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο New South Wales του Σίδνεϊ, που πραγματοποίησαν την έρευνα. «Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, γι’ αυτό και πάντα τονίζουμε ότι είναι σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο κυρίως οι ευπαθείς στα καρδιακά νοσήματα ομάδες. Αυτός ακριβώς είναι κι ο λόγος που προσφέρουμε σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα το εμβόλιο κάθε χρόνο προληπτικά» τόνισε ο Θέμπι Νκάλα από το Βρετανικό Ιδρυμα για την Καρδιά.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα