Εκαψαν πάλι δάσος στη Ρόδο

Τις «πληγές» τους μετρούν από χθες αγρότες, κτηνοτρόφοι και κάτοικοι σε Ρόδο και Κεφαλλονιά, που για ακόμη μία φορά το φετινό καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις φλόγες. Στη Ρόδο, σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές, χάθηκαν πάνω από 6.000 στρέμματα δάσους, ενώ η φωτιά στην Κεφαλλονιά απείλησε σπίτια.

Ειδικότερα, οι δύο πυρκαγιές στο νησί των ιπποτών εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα, το μεσημέρι της Τετάρτης, στις περιοχές Καλαβάρδα και Σαλακό και εκτιμάται ότι οφείλονται σε εμπρησμούς. Επειτα από ολονύχτια μάχη που έδωσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές με τις φλόγες, χθες το πρωί τα μέτωπα τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τοπικοί φορείς, πρόκειται κυρίως για δασικά τμήματα που είχαν καεί προ εικοσαετίας και ανανεώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς υποστήριξε ότι οι Αρχές έχουν στα χέρια τους σαφείς ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πυρκαγιές ήταν έργο εμπρηστών και κάλεσε τους πολίτες «να επαγρυπνούν και να βοηθήσουν ώστε να αποκαλυφθούν αυτά τα άρρωστα μυαλά, να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, προτού κάψουν όλη τη Ρόδο».

Υστερα από 12 ώρες προσπάθειας κατάσβεσης τέθηκε υπό έλεγχο και η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες τα ξημερώματα στην περιοχή του Καρούζα στη Λειβαθώ Κεφαλλονιάς. Λόγω της ενίσχυσης των ανέμων το μέτωπο πήρε μεγάλες διαστάσεις και απείλησε σπίτια στον Καραβάδο, τα οποία εκκενώθηκαν προληπτικά. Φορείς της Κεφαλλονιάς ανέφεραν ότι η φωτιά έκαψε περί τα 550 στρέμματα κυρίως γεωργικής έκτασης.

Χθες το απόγευμα «ξεπήδησαν» φλόγες και σε δασική έκταση με πουρνάρια, αλλά μακριά από κατοικημένη περιοχή, στην περιοχή της Ασπροβάλτας στη Θεσσαλονίκη.

Κώστας Καντούνης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα