Δίωξη για τον Mr. EAB (των 7.500 ευρώ!)

Με μεταπτυχιακό τίτλο «μαϊμού» από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Columbia ανέλαβε (το 2008) αλλά και ανανέωσε (το 2012) τα καθήκοντά του στη θέση του γενικού διευθυντή και επικεφαλής Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) ο Αθανάσιος Χρονόπουλος, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία και απάτη, σε συνδυασμό με τον νομό περί καταχραστών του Δημοσίου, και για πλαστογραφία. Τη δίωξη άσκησε χθες ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης σε βάρος και του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΒ (όχι για την κατηγορία της πλαστογραφίας), με θητεία από το 2008 ως σήμερα. Της ποινικής δίωξης προηγήθηκαν σχετική έρευνα και το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΒ διώκονται ως φυσικοί αυτουργοί των πράξεων και ο Αθανάσιος Χρονόπουλος ως ηθικός αυτουργός, καθώς ο ίδιος φέρεται, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ότι έπεισε τα μέλη του Δ.Σ. να του αναθέσουν τα καθήκοντά του το 2008 αλλά και να ανανεώσουν τη θητεία του το 2012 (ως το 2015). Από τη στιγμή που κατείχε πλαστό τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών από το Columbia, σε βάρος του ασκήθηκε και δίωξη -επίσης σε βαθμό κακουργήματος- για πλαστογραφία μετά χρήσεως. Το πανεπιστήμιο φέρεται ότι έχει απαντήσει στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές ότι ουδέποτε ο Αθ. Χρονόπουλος φοίτησε εκεί, ενώ επιπλέον η έρευνα αποκαλύπτει ότι ήταν φαντάρος κατά το επίμαχο διάστημα που ο ίδιος υποστηρίζει ότι σπούδαζε στο αμερικανικό πανεπιστήμιο (δηλαδή στα έτη 1985-1987). Σύμφωνα με τη δίωξη, η ευθύνη των μελών του Δ.Σ. έγκειται στο γεγονός ότι δεν προχώρησαν σε έλεγχο του τίτλου σπουδών του, με αποτέλεσμα να του καταβάλλεται μισθός 7.500 ευρώ τον μήνα χωρίς να έχει τα τυπικά προσόντα.

Ο Αθ. Χρονόπουλος τέθηκε εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΒ το 2005, ενώ προς τα τέλη του 2008 δημιουργήθηκε στο οργανόγραμμα της ΕΑΒ θέση γενικού διευθυντή, επικεφαλής Επιχειρησιακών Λειτουργιών, την οποία και ανέλαβε. Σύμφωνα και με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης -που ζητούσε τη μεταβίβασή του στην Εισαγγελία Εφετών- το Δ.Σ. της ΕΑΒ δεν έλεγξε ποτέ την εγκυρότητα και τη γνησιότητα των τίτλων σπουδών που προσκόμισε ο Αθανάσιος Χρονόπουλος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα