Νίκη γιατρών στη μάχη με τις συνταγές

Στροφή 180 μοιρών έκανε ο ΕΟΠΥΥ στο θέμα της συνταγογράφησης φαρμάκων με βάση μόνο τη δραστική ουσία, καθώς, μετά τη θύελλα αντιδράσεων από τον ιατρικό κόσμο και τη σύγχυση σε χιλιάδες ασθενείς που προκάλεσε η αιφνιδιαστική έκδοση της «εγκυκλίου Μπραβάκου», ο πρόεδρος -αυτή τη φορά- του οργανισμού Δημήτρης Κοντός προχώρησε άμεσα στην τροποποίησή της, ουσιαστικά «αδειάζοντας» τον «πράσινο» υφιστάμενό του, τον αντιπρόεδρο Νικόλαο Μπραβάκο, ο οποίος μένει βαρύτατα εκτεθειμένος. Η τροποποιημένη εγκύκλιος αφήνει «παράθυρο» στους γιατρούς ώστε στις συνταγές να μπορούν να προτείνουν στους ασθενείς (με τη μορφή σχολίων) το συγκεκριμένο σκεύασμα που θεωρούν κατάλληλο για τη θεραπεία τους.

Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Νικόλαος Μπραβάκος, που διορίστηκε στον οργανισμό τον περασμένο Φεβρουάριο, με τριετή θητεία, καθ’ υπόδειξη, όπως λέγεται, του κόμματος, κατηγορήθηκε από τους γιατρούς για «βιασύνη και εμμονή με τη συγκεκριμένη ρύθμιση» και εμπλοκή σε επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος των ασθενών. Μετά την αναδίπλωση του οργανισμού, η ιατρική κοινότητα εμφανίζεται δικαιωμένη από τις εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, η νέα εγκύκλιος επισημαίνει ότι η συνταγογράφηση πρέπει να γίνεται με βάση τη δραστική ουσία, αλλά ο γιατρός έχει δικαίωμα να σημειώνει στο πεδίο σχολίων της ηλεκτρονικής συνταγής το σκεύασμα (με την εμπορική ονομασία του) που θεωρεί απαραίτητο για τον ασθενή του. Η δυνατότητα αυτή, σύμφωνα με τους γιατρούς, απομακρύνει τον κίνδυνο οι ασθενείς να λαμβάνουν γενόσημα αμφιβόλου ποιότητος. «Μετά την πίεση των φορέων της Υγείας, κατοχυρώθηκε η χορήγηση φαρμάκων ως ιατρική ευθύνη, που απαιτεί ιατρική συνταγή» ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

Στο μεταξύ, στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών μετά την έκδοση της επίμαχης (αποσυρθείσας πλέον) εγκυκλίου, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργο Ελευθερίου να καταθέτει μηνυτήρια αναφορά εναντίον του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνου Λουράντου, «χρεώνοντάς» του «πιθανώς παράνομη ενέργεια φωτοτύπησης ιατρικών συνταγών και ασφαλιστικών βιβλιαρίων, κατά παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων».

Ο κ. Ελευθερίου επικαλείται κείμενο στο διαδίκτυο, που φέρει την υπογραφή του κ. Λουράντου και αναφέρει: «Φωτοτύπησα συνταγές ασφαλισμένων και ταυτόχρονα τα βιβλιάριά τους και τα πήγα στον υπουργό». Οι ιατρικές ενώσεις είχαν υποδείξει τον κ. Λουράντο ως υπεύθυνο για την ανακίνηση του ζητήματος περί συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, ύστερα από πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας. Ο ΙΣΑ κάλεσε χθες τα μέλη του να αναφέρουν «όλες τις περιπτώσεις χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα