Οι Stomp δίνουν ρυθμό στην Ελλάδα

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στα μέρη μας και σίγουρα όχι και η τελευταία. Οι Stomp, οι «μάγοι» του ήχου, στα χέρια των οποίων καθημερινά χρηστικά αντικείμενα όπως σκουπόξυλα και κατσαρόλες μετατρέπονται σε όργανα μουσικής, θα μας επισκεφθούν και πάλι με τον… εξοπλισμό τους ανά χείρας.

Σε έναν μήνα ακριβώς (από τις 24/9 έως και τις 29/9) οι πολυαγαπημένοι του ελληνικού κοινού Stomp καταφθάνουν στην Αθήνα, όπου θα δώσουν μια σειρά παραστάσεων στο θέατρο Badminton, ενώ μετά, στις 2 Οκτωβρίου, θα ανηφορίσουν για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Οι «βασιλιάδες του ρυθμού», όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται τα πολυτάλαντα μέλη του θιάσου, θα κουβαλούν στις αποσκευές τους -όπως πάντα- τενεκέδες, κουβάδες, βαρέλια, σπιρτόκουτα, άδεια κουτάκια μπίρας, ακόμη και νεροχύτες, των οποίων ο συνδυασμός προκαλεί απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Αυτή είναι άλλωστε και η μοναδικότητα των Stomp, μιας μουσικοχορευτικής ομάδας που καταφέρνει να θεωρείται πρωτότυπη, αν και διανύει αισίως τη δεύτερη δεκαετία της ζωής της: το να δίνει ζωή σε παλιά και άχρηστα αντικείμενα οικιακής ή βιομηχανικής χρήσης, μεταμορφώνοντάς τα σε πηγές ασταμάτητου και μεταδοτικού ρυθμού. Οι παραστάσεις της δε αποτελούν ένα κράμα οπτικής κωμωδίας, κρουστών και κίνησης, χωρίς την οποία το θέαμα θα ήταν… λειψό. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι το κάθε μέλος του θιάσου στην παράσταση έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο που εκφράζεται μέσα από την παντομίμα και τον χορό.

«Πιθανόν μόνο ένας χτύπος να είναι περισσότερο απαραίτητος από τον χτύπο των Stomp και αυτός είναι ο χτύπος της δικής σου καρδιάς» σχολιάζει η εφημερίδα «Toronto Sun» για το σόου που… υποχρεώνει τον θεατή να κινείται από τις κερκίδες με τους χορευτές.

Η ιδέα των Stomp (σημαίνει «χτυπώ το πόδι δυνατά») γεννήθηκε σε ένα ταπεινό θέατρο στο Μπράιτον του Λονδίνου από τους Βρετανούς Λουκ Κρέσγουελ και Στιβ Μακ Νίκολας. Το σκεπτικό τους, αν και απλοϊκό, ήταν δύσκολο στην εκτέλεσή του. Και αυτό διότι οι ευφάνταστοι δημιουργοί έπρεπε να βρουν έναν τρόπο για να παρουσιάσουν ένα σόου αλλιώτικο από τα άλλα. Και το κατάφεραν, μπαίνοντας στην κουζίνα του σπιτιού τους και ξεσηκώνοντας όλα τα σκεύη που τότε θεωρούσαν άχρηστα. «Οι Stomp παρουσιάζουν ποπ τέχνη για τα αυτιά, ρυθμό για τα μάτια, θέατρο για τα πόδια» γράφει ο αυστραλιανός Τύπος, ενώ η «Edinburgh evening news» κάνει λόγο για ένα εξαιρετικό, διασκεδαστικό θέαμα, που όμοιό του δύσκολα μπορεί να ξαναπαρουσιαστεί. Κάτι θα ξέρουν…

«Βροχή» τα βραβεία

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι από τη χρονιά της ίδρυσής τους -και έχουν περάσει ήδη 20 έτη από τότε- τα βραβεία και οι τιμητικές διακρίσεις για τον πολυμελή θίασο πέφτουν βροχή. Το 1994 οι «φασαριόζοι» περφόρμερ πήραν το βραβείο Λόρενς Ολίβιε για την «καλύτερη ψυχαγωγική παράσταση», ενώ έχουν αποσπάσει το βραβείο «καλύτερης χορογραφίας σε σόου του West End» αλλά και τη νεοϋορκέζικη διάκριση για την «περισσότερο αυθεντική θεατρική εμπειρία». Επίσης, το 1996 η μικρού μήκους ταινία των Stomp «Σκούπες» προτάθηκε για Οσκαρ, ενώ επελέγη να προβληθεί τόσο στο Φεστιβάλ Καννών όσο και στο Sundance. Τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς μάλιστα είχαν δώσει ζωντανή παράσταση στην τελετή απονομής των Οσκαρ.

Info: Οι προγραμματισμένες παραστάσεις των Stomp στο Θέατρο Badminton θα γίνουν από τις 24/9 έως και τις 29/9, ενώ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν από τις 2 έως τις 6 Οκτωβρίου. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από τα 15 ευρώ (παιδικό – φοιτητικό – ανέργων) και φτάνουν τα 45 ευρώ.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα