Πρωταθλητής τρίαθλου ετών 58!

Οχι απλά αθλητής, αλλά πρωταθλητής. Οχι απλά προπονητής, αλλά αθλητικός μέντορας για χιλιάδες (!) παιδιά. Στα 58 του χρόνια ο Χρήστος Γαρέφης αποτελεί ένα αθλητικό φαινόμενο όχι μόνο γι’ αυτά που έκανε στο παρελθόν, αλλά γι’ αυτά που κάνει σήμερα και (προφανώς) θα συνεχίζει να κάνει, ως εν ενεργεία (πρωτ)αθλητής σε ένα σπορ για πραγματικούς ήρωες, το τρίαθλο!

Πραγματικά διαπρέπει. Για όσους δεν γνωρίζουν, το τρίαθλο θεωρείται και είναι ένα από τα πλέον δύσκολα αθλήματα. Κολύμβηση, ποδηλασία, τρέξιμο. Τα αθλήματα γίνονται σε διαδοχική σειρά δίχως διακοπή. Η κλασική απόσταση είναι 1.500 μέτρα κολύμβηση, 40 χιλιόμετρα ποδηλασία και 10 χιλιόμετρα τρέξιμο!

Δεν είναι τυχαίο ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής, συμμετέχοντας στην ιστιοπλοΐα μαζί με τον Πασχαλίδη, σε ηλικία 49 χρόνων! «Τότε νόμιζα ότι είχα κάνει την υπέρβασή μου, αλλά αποδείχθηκε το… ποτέ μη λες ποτέ» λέει χαρακτηριστικά στη «δημοκρατία». Η συμμετοχή του σε εκείνους τους Ολυμπιακούς σηματοδότησε μια νέα εποχή στις ηλικίες των πρωταθλητών, αφού στα 49 του χρόνια άντεξε στις προπονήσεις και τις πιέσεις τεράστιων «φορτίων», διδάσκοντας τους τρόπους διαχρονικής αντοχής και ζωτικότητας με κατάλληλα προπονητικά προγράμματα!

 

Πώς ξεκίνησε

Κι όμως σήμερα σε ηλικία 58 χρόνων δεν κάνει απλά αθλητισμό, αλλά πρωταθλητισμό στο τρίαθλο! Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, θυμάται πώς αποφάσισε να ασχοληθεί. «Το 1990 ήταν μια δύσκολη χρονιά για μένα, από εκείνες που όλοι έχουμε περάσει. Ενιωθα ότι χρειαζόμουν κάποιου είδους εξωτερικής πάλης για να νικήσω και να ξεπεράσω την εσωτερική μου αδιαθεσία και εν μέρει τα κατάφερα. Μεσολάβησαν 22 χρόνια για να αγωνιστώ ξανά. Αυτή τη φορά τα κίνητρα ήταν διαφορετικά. Σωματικά ταλαιπωρημένος από την υπέρβαση της ιστιοπλοΐας, ένιωθα ότι το σώμα μου με αφήνει. Δεν μπορούσα να περιμένω άλλο! Πήρα το… ποδήλατό μου και ξεκίνησα» μας εξιστορεί.

Το πρόγραμμά του

Ποιο είναι, όμως, το καθημερινό πρόγραμμα ενός 58χρονου πρωταθλητή; Ο Γαρέφης μάς λέει: «Η αλήθεια είναι ότι το καθημερινό μου πρόγραμμα δεν μου παρέχει πολλές ελεύθερες ώρες. Ομως, συμμετέχω σε όλους σχεδόν τους αγώνες και μέσα από αυτούς κερδίζω πολλά. Κάθε εβδομάδα αθλούμαι 12-14 ώρες. Καθημερινά 2-2,5 ώρες. Δεν έχω… day off. Προσοχή σε όλα και κυρίως στη διατροφή. Απλά πείθω τον οργανισμό μου ότι κάποιους ρυθμούς μπορώ να τους αντέξω με λίγη καλή τύχη και θέληση σε μια ολυμπιακή απόσταση», ενώ, όταν τον ρωτάμε αν έχει χρόνο για διασκέδαση και ξενύχτια, μας λέει γελώντας: «Πρωταθλητισμός και… μπουζούκια δεν πάνε μαζί»!

Τον ρωτήσαμε φυσικά πώς αντέχει δύο ώρες καθημερινής άθλησης. Η απάντησή του; Αποστομωτική: «Τρεις φραπέδες με πέντε τσιγάρα στον κάθε καφέ και με συζήτηση για τον ΠΑΟΚ, την Εθνική και την κρίση διαρκούν επίσης δύο ώρες! Ολα είναι θέμα θέλησης και επιλογής».

Οι Σταρ Ελλάς και η οικογένεια

Ο Χρήστος Γαρέφης έχει να καυχιέται για πολλά. Στον αθλητισμό και στη ζωή. Στα… νιάτα του ήταν από τους πιο περιζήτητους «μπον βιβέρ» της Θεσσαλονίκης. Παλιός συναθλητής του θυμάται: «Ο Χρήστος είχε… ειδικότητα στις Σταρ Ελλάς. Ο δεσμός του με τη Μαρίνα Τσιντικίδου και την Ελένη Παπαϊωάννου ήταν θέματα συζήτησης στην πόλη και όχι μόνο». Σήμερα ο Γαρέφης είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Αθηνά Κουρκουτίδου και πατέρας ενός αγοριού 13 ετών και ενός κοριτσιού 10 ετών. «Ναι, είμαι γι’ αυτούς ένα πρότυπο. Ο γιος μου ήδη ακολουθεί το τρίαθλο. Ομως προσπαθώ να κρατήσω τις ισορροπίες. Είναι λεπτές και χρειάζεται προσοχή».

Γιώργος Τότσικας

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα