Ατμομηχανή αργόσυρτης ανάπτυξης η Γερμανία!

Ατμομηχανή της ασθενικής ανάπτυξης της ευρωζώνης παραμένει η Γερμανία, η οποία κερδίζει από την κρίση του Νότου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, έπειτα από εποχική προσαρμογή, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση και κατά 0,9% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε διάστημα ενός έτους, γεγονός που αποδίδεται στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και των επενδύσεων. Η εγχώρια ζήτηση πρόσθεσε 0,5% στο ΑΕΠ, οι κατασκευές 0,3% και οι εξαγωγές 0,2%. Οι επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό κατέγραψαν άνοδο 0,9%, έπειτα από εννέα διαδοχικά τρίμηνα πτώσης. Αυτό οφείλεται στην επαρκή ρευστότητα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις για να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση που χρειάζονται.

Η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, χάρη στα χαμηλά επίπεδα ανεργίας και στην αύξηση των μισθών. Παράλληλα, με ρυθμό 0,6% αυξήθηκε η δημόσια κατανάλωση. Τα προσωρινά στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ είναι εναρμονισμένα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα, ενώ για το σύνολο του έτους το Βερολίνο αναμένει ανάπτυξη 0,5%. Η επιτάχυνση της ανάπτυξής της καθώς και η χαμηλή ανεργία συνέβαλαν να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα και η χώρα να καταγράψει πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο. Το έλλειμμα υποχώρησε στα 2,2 δισ. ευρώ, από 6 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Η καλή πορεία της γερμανικής οικονομίας ήταν αυτή που συνέβαλε και στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Αύγουστο με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο. Στη Γερμανία ο ιδιωτικός τομέας ενισχύθηκε με τον μεγαλύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο. Πάντως η Bundesbank, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας, έχει προειδοποιήσει ότι οι επενδύσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα παραμείνουν υποτονικές ώσπου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει περιοριστεί και ότι η 17μελής περιφέρεια που χρησιμοποιεί το ενιαίο νόμισμα έχει επανέλθει στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα