Αύξηση εσόδων (!) μαγείρεψε ο «σεφ»

Με επικοινωνιακά τρικ προσπαθεί ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας να σώσει τη δραματική εικόνα του Προϋπολογισμού…

Τις τελευταίες ημέρες αφήνει να διαρρεύσει ότι τα έσοδα του Αυγούστου είναι αυξημένα κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, καθώς, όπως λέει, βελτιώθηκαν οι εισπράξεις από τόκους καταθέσεων, αλλά και από τα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ.! Τα ασαφή αυτά στοιχεία προφανώς δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα του Προϋπολογισμού, που καταρρέει λόγω της μεγάλης υστέρησης των φορολογικών εσόδων που ξεπερνά το 1 δισ. Ευρώ!

Σύμφωνα με τις διαρροές του κ. Σταϊκούρα, στις πρώτες 20 ημέρες του Αυγούστου είχαν εισπραχθεί περίπου 120.000.000 ευρώ περισσότερα από το αντίστοιχο 20ήμερο του περυσινού Αυγούστου. Ο στόχος για το σύνολο του μήνα είναι να συγκεντρωθούν 3,9 δισ. ευρώ, έναντι 4,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Δηλαδή ο μηνιαίος στόχος που έχει θέσει φέτος ο κ. Σταϊκούρας είναι κατά 900.000.000 ευρώ μικρότερος απ’ ό,τι πέρυσι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι τα κρατικά ταμεία ενισχύθηκαν σημαντικά με το 1,5 δισ. ευρώ που εισέπραξε η Ελλάδα από τα κέρδη που είχαν οι ξένες τράπεζες από ελληνικά ομόλογα. Δηλαδή σύμφωνα τον κ. Σταϊκούρα τα χρήματα που πήραμε από την ευρωζώνη «βαφτίστηκαν» φορολογικά έσοδα για να ωραιοποιηθεί η εικόνα του Προϋπολογισμού!

Ο ίδιος διατείνεται ότι τον Αύγουστο υπήρξαν σημαντικές εισπράξεις από τον φόρο καταθέσεων, λόγω της αύξησης του σχετικού συντελεστή από το 10% στο 15%. Πάντως, αυτή την περίοδο αρκετοί πολίτες αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες λόγω της αυξημένης φορολόγησης και του κινδύνου δέσμευσης ή κατάσχεσής τους!

Αυτό που προκαλεί όμως αίσθηση είναι ο ισχυρισμός του κ. Σταϊκούρα ότι είναι αυξημένες οι εισπράξεις -τους τελευταίους μήνες- από το τέλος ταξινόμησης, λόγω της αύξησης των πωλήσεων Ι.Χ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι πωλήσεις αυτοκινήτων το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2013, αντί για αύξηση, παρουσίασαν μείωση της τάξης του 2,5%!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2013:

-Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων παρουσίασαν υστέρηση κατά 585.00.000 ευρώ, έναντι του μηνιαίου στόχου.

-Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών καταγράφουν υστέρηση 265.000.000 ευρώ.

-Από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά εισπράχθηκαν 352.000.000 ευρώ λιγότερα.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα