Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το μυστικό του τάφου!

Ξύπνησε τις προσδοκίες των αρχαιολόγων και τώρα αποτελεί κεντρικό θέμα σε πολλά διεθνή πρακτορεία. Ο ταφικός περίβολος, μήκους περίπου 500 μέτρων, που εντοπίστηκε στην αρχαία Αμφίπολη των Σερρών, όπου πραγματοποιούνται συστηματικές ανασκαφές, και η υπόθεση ότι σε αυτόν βρίσκεται θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος φαίνεται ότι απασχολούν ιδιαίτερα τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσίευμα του Associated Press, το οποίο συμμερίζεται την άποψη του υπουργείου Πολιτισμού ότι το συγκεκριμένο αρχαιολογικό εύρημα είναι «αξιόλογο», αν και προειδοποιεί κι αυτό με τη σειρά του ότι χρειάζονται περισσότερες ανασκαφές και έρευνες για να διερευνηθεί εάν πρόκειται για τον τάφο του Μακεδόνα βασιλιά.

Σε άρθρο του με τίτλο «Αρχαίος τάφος στην Ελλάδα τροφοδοτεί πολλές συζητήσεις» το Associated Press εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο ο τάφος να είναι της γυναίκας του Μακεδόνα βασιλιά Ρωξάνης και του νεαρού διαδόχου του. Εξάλλου, όπως αναφέρει και ο Διόδωρος Σικελιώτης, ο Ελληνας στρατηλάτης αγαπούσε ιδιαίτερα την Αμφίπολη και γι’ αυτό σκόπευε να κατασκευάσει έναν μεγαλοπρεπή ναό για να την τιμήσει.

«Οι ελληνικές ιστοσελίδες είναι ενθουσιώδεις από το γεγονός ότι μπορεί να βρέθηκε ο τάφος του βασιλιά πολεμιστή Μεγάλου Αλεξάνδρου του 4ου αιώνα π.Χ, τον οποίο ψάχνουν για αρκετά χρόνια και θεωρούνταν ότι βρίσκεται στην Αίγυπτο» αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Associated Press αναφέρεται και στη δήλωση του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο επισήμανε ότι το συγκεκριμένο αρχαιολογικό εύρημα είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο είναι «παρακινδυνευμένη» η θεωρία ότι είναι ο τάφος του μεγάλου βασιλιά, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Οπως είχε γράψει σε σχετικό άρθρο και η εφημερίδα «δημοκρατία», ο επιβλητικός ταφικός περίβολος ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων είναι ο μεγαλύτερος που έχει εντοπιστεί ποτέ στον ελλαδικό χώρο, γι’ αυτό και γεννά στους αρχαιολόγους σκέψεις αλλά και ελπίδες για την ύπαρξη ενός σημαντικού τάφου στο εσωτερικού του, ακόμη και του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο τάφος, ο οποίος παραπέμπει σε ένα δημιούργημα που θα κατασκευαζόταν μόνο για ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο, έχει επενδυθεί εξωτερικά με άριστης ποιότητας μάρμαρο, με ιδιαίτερη αρμονία και συμμετρία. Επίσης, έχει πυραμιδωτό σχήμα, ενώ στην κορυφή του είχε τοποθετηθεί το γνωστό Λιοντάρι της Αμφίπολης, το οποίο είναι και το χαρακτηριστικότερο σύμβολο του Μακεδονικού Βασιλείου.

Οι ανασκαφές στη θέση Καστά Αμφίπολης είχαν ξεκινήσει τη δεκαετία του ’60 από τον Δημήτρη Λαζαρίδη και συνεχίζονται τα δύο τελευταία χρόνια από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Περιστέρη.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα