Προέβλεψε και το ύψος του τρίτου «πακέτου»!

Για άλλη μια φορά -τη δεύτερη αυτή την εβδομάδα- ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για το τρίτο δάνειο που θα χρειαστεί η χώρα μας το 2014. Αυτή τη φορά μάλιστα δεν έκανε μία απλή αναφορά, αλλά έδωσε και την εκτίμησή του για το ύψος του νέου δανείου.

«Δώσαμε την προοπτική για περαιτέρω οικονομική βοήθεια υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις και με την προσδοκία ότι θα έχουμε να κάνουμε με πολύ μικρότερα ποσά από ό,τι μέχρι τώρα, μια και στην Ελλάδα θα έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα» ανέφερε ο Σόιμπλε μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Σε ερώτημα για το ύψος του τρίτου πακέτου, ο Γερμανός υπουργός είπε συγκεκριμένα: «Δεν μπορώ να σας δώσω αριθμούς ή μέτρα. Βρισκόμαστε στη μέση του δεύτερου προγράμματος. Τις αποφάσεις για το μέλλον θα τις λάβουμε την ερχόμενη χρονιά».

Απαντώντας στην ερώτηση από πού θα προέλθουν τα χρήματα για το τρίτο πακέτο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε: «Δεν έχουν ληφθεί ακόμα σχετικές αποφάσεις. Ωστόσο έχουμε τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ο οποίος έχει πολλές δυνατότητες».

Ο υπουργός Οικονομικών αντέκρουσε τις κατηγορίες που τον θέλουν να αποσιωπά τους κινδύνους της στρατηγικής στήριξης του ευρώ πριν από τις γερμανικές εκλογές, λέγοντας ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν υποστήριξε ποτέ ότι η σωτηρία του ευρώ θα ήταν δωρεάν. Μέχρι σήμερα η Γερμανία έχει αναλάβει μόνο ρίσκα εγγυητή». Μάλιστα διευκρίνισε ότι επέλεξε να μιλήσει τώρα γιατί δεν θέλει να κατηγορηθεί μετά τις εκλογές ότι δεν είχε πει την αλήθεια πιο πριν: «Γι’ αυτό είμαι ευχαριστημένος που το ευρύ κοινό έχει πλέον καταλάβει καλά αυτό που λέω και ξαναλέω από το 2012: την επόμενη χρονιά θα πρέπει να εξετάσουμε νέα μέτρα για την Ελλάδα».

Παράλληλα ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών από ελληνικής πλευράς. Σε ερώτηση αν είναι σε θέση να εγγυηθεί τα λεγόμενά του, ο υπουργός είπε: «Αν θέλετε κάτι τέτοιο: ναι».

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα