«Κληρώνει» για την κινητικότητα

Οι θέσεις σε υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς που θα καταργηθούν και μέσω υπουργικών αποφάσεων, που θα εκδοθούν εντός της εβδομάδας, θα οδηγήσουν στην ένταξη στο πρόγραμμα της κινητικότητας και από εκεί ένα σημαντικό μέρος στην απόλυση αρκετών χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων «κλειδώνουν» σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το μεγαλύτερο μέρος αναμένεται να σηκώσουν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, με το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημιακών και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθώς και το Εσωτερικών. Από το σύνολο των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας έως τον Σεπτέμβριο έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα 4.401 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 2.114 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επίσης, από την 23η Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί, ενώ οι υπόλοιποι 5.100 θα βρεθούν από τα υπόλοιπα υπουργεία. Με αυτούς θα ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα των 12.500 υπαλλήλων, ενώ ως το τέλος του 2013 θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας άλλοι 12.500.

Ειδικότερα, από το υπουργείο Εσωτερικών θα μπουν σε κινητικότητα 3.000 άτομα (πρόκειται για τους δημοτικούς αστυνομικούς), από το Υγείας 1.800 εργαζόμενοι, ανάμεσα στους οποίους και 210 γιατροί, 1.500 από το υπουργείο Παιδείας, οι οποίοι θα είναι διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ – ΤΕΙ που θα προκύψουν έπειτα από αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, 500 από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, άλλοι τόσοι από το Δημόσιας Τάξης, 600 από το Εργασίας, που θα προέλθουν κυρίως από τον ΟΑΕΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία, 400 από το Οικονομικών, 500 από το Πολιτισμού – Αθλητισμού, 750 από το Υποδομών, 130 από το Αγροτικής Ανάπτυξης, 50 από το Εμπορικής Ναυτιλίας, 100 από το Τουρισμού, 100 από το Περιβάλλοντος, 20 από το Μακεδονίας – Θράκης, 50 από το Δικαιοσύνης, 100 από το Ανάπτυξης και 20 υπάλληλοι από το Εξωτερικών.

Ακολουθεί η δεύτερη και τελευταία φάση της κινητικότητας, που θα περιλαμβάνει 12.500 υπαλλήλους, οι οποίοι πρέπει να βγουν σε κινητικότητα ως το τέλος της χρονιάς, το αργότερο το πρώτο δίμηνο του 2014. Ενα σημαντικό μέρος από τους υπαλλήλους αυτούς υπολογίζεται ότι θα προκύψει από την αυτοαξιολόγηση των δήμων, καθώς και από την ενδοδημοτική κινητικότητα, εθελοντική αρχικά και υποχρεωτική στη συνέχεια, εφόσον δεν βγαίνουν τα νούμερα των μνημονιακών υποχρεώσεών μας. Πάντως οι δήμοι, μέσω της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), έχουν δεσμευτεί στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι θα προχωρήσουν ταχύτατα και τις δύο υποχρεώσεις τους, έτσι ώστε στο άμεσο μέλλον να μην υπάρξουν άλλες οριζόντιες αποφάσεις.

Αλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα