Το «τέλος του πάρτι» για τις λεγόμενες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) ανακηρύσσει σε άρθρο της η οικονομική εφημερίδα «Financial Times», βασιζόμενη στο στοιχείο ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν πέσει αρκετά και το μέλλον των χωρών αυτών είναι πλέον δυσοίωνο. «Επειτα από μία δεκαετία πάθους, οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη τους στις αναπτυσσόμενες αγορές. Στις BRIC -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα- οι ρυθμοί ανάπτυξης έπεσαν πολύ γρήγορα και τα ισοζύγια επιδεινώθηκαν. Η έκπληξη δεν είναι ότι ο “έρωτας” τελείωσε, αλλά ότι διήρκεσε τόσο πολύ» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι «Financial Times». «Τώρα», συνεχίζει το άρθρο, «η εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης τελείωσε. Η Βραζιλία και η Ρωσία χτυπήθηκαν από τη μείωση των τιμών των εμπορευμάτων, οι οποίες αναμένεται να συνεχίσουν να υποχωρούν για αρκετά χρόνια. Αυτές οι δύο χώρες μπορεί να πιαστούν και στην παγίδα του “μέσου εισοδήματος”». Πρόσφατες μελέτες ανακάλυψαν ότι οι χώρες τείνουν να βιώνουν μια απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξής τους, όταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ φτάνει τα 15.000 δολάρια. Ενώ οι BRIC έχουν συγκεντρώσει μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα, δεν εκμεταλλεύτηκαν τις καλές εποχές για να βελτιώσουν τις οικονομίες τους καταλήγει.
Οι «Financial Times» αναφέρουν ακόμη τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας από τον δείκτη ease of doing business που καταρτίζει για 185 χώρες, ο οποίος υπολογίζει το πόσο φιλική στην επιχειρηματικότητα είναι μια χώρα. Οι BRIC τα πάνε ακόμα χειρότερα σε αυτόν τον δείκτη, με την Κίνα να κατατάσσεται στη θέση 91, η Ρωσία στην 112, η Βραζιλία στην 130 και η Ινδία στην 132. Η Ρωσία έχει θέσει τον μακροπρόθεσμο στόχο να κάνει εκατό βήματα, αλλά μέχρι τώρα έχει κάνει πολύ λίγα για να τον πετύχει. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, ασκεί πιέσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα να εγκαταλείψει αυτόν τον δείκτη.
Οσον αφορά, επίσης, το ζωτικό ζήτημα της επένδυσης σε υποδομές, η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα επενδύουν πολύ λίγα. Η Ρωσία δεν έχει επεκτείνει το οδικό της δίκτυο από το 1994. Μόλις το 2018 ένας αυτοκινητόδρομος αναμένεται να συνδέσει τη Μόσχα με την Αγία Πετρούπολη, και αυτό επειδή τότε η χώρα θα φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν καθοριστικές επιπτώσεις για τις αναδυόμενες οικονομίες μετά τον αναγκαίο (κατ’ αυτήν) τερματισμό των χαλαρών νομισματικών πολιτικών, που εφαρμόζουν οι δυτικοί τραπεζίτες εδώ και μήνες.