Με ταχύτατες διαδικασίες προχωράει η κυβέρνηση την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε να είναι έτοιμη να παρουσιάσει στην τρόικα ονόματα και επώνυμα 12.500 εργαζομένων έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.
Μπροστά, όμως, στον κίνδυνο να παραλύσει το Δημόσιο από τις δίκαιες αντιδράσεις των υπαλλήλων, η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα, κάνοντας λόγο για ένα πρόγραμμα κινητικότητας ως θετικό εργαλείο που θα βοηθήσει στην καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού του ευρύτερου δημόσιου τομέα και όχι ως μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.
Αυτό ανέφερε, άλλωστε, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι απόδειξη του ισχυρισμού αυτού αποτελεί το γεγονός ότι οι 1.862 υπάλληλοι από το πρώτο κύμα κινητικότητας έχουν όλοι τοποθετηθεί σε άλλες υπηρεσίες αιχμής του Δημοσίου.
Η χώρα πρέπει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της, είπε κατά πληροφορίες από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος στους υπουργούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, τους οποίους κάλεσε να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα. Κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι έως το τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχουν τεθεί σε καθεστώς κινητικότητας συνολικά 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Ακόμη και ο ύπαρχος του Τιτανικού Ευάγγελος Βενιζέλος στάθηκε στην ανάγκη να αναδειχθεί ο θεσμός της «κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων ως μέσο εξορθολογισμού της Δημόσιας Διοίκησης και να αποσυνδεθεί από τις απολύσεις.
Οι λίστες
Η λίστα των 8.100 δημοσίων υπαλλήλων (3.000 εκ των οποίων οι δημοτικοί αστυνομικοί) που θα τεθούν σε κινητικότητα, για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500, θα είναι έτοιμη έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε κινητικότητα θα τεθούν ανά υπουργείο:
-Παιδείας (1.500): Διοικητικό προσωπικό μόνιμου και αορίστου χρόνου από ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Θα τεθεί σε διαθεσιμότητα προσωπικό των κατηγοριών ΕΤΕΠ (Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό) και ΕΔΙΠ (Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό).
-Υποδομών (750): 330 υπάλληλοι των Ταμείων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων που θα καταργηθούν, 120 διοικητικού προσωπικού από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων και 300 υπάλληλοι της ΥΠΑ που προέρχονται από την πρώην Ολυμπιακή.
-Εργασίας (600): 20 από την κεντρική διοίκηση αορίστου χρόνου, 211 από το ΙΚΑ, 263 από τον ΟΑΕΔ, 20 από τον ΟΓΑ και 29 από το ΕΤΕΑ.
-Πολιτισμού (250): 125 από την κεντρική υπηρεσία διοικητικού προσωπικού, 15 από ΝΠΔΔ και 110 από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
-Οικονομικών (485): Καθαρίστριες με σχέση αορίστου χρόνου 4ωρης απασχόλησης (καταργείται ο κλάδος) και μέσο μισθό 1.000 ευρώ μεικτά.
-Ανάπτυξης (100).
-Τουρισμού (100).
-Δικαιοσύνης (38): Βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, φύλακες και επιμελητές).
– Ναυτιλίας (48): 22 διοικητικοί υπάλληλοι ΔΕ και ΥΕ από την Κεντρική Υπηρεσία και 26 ΓΓ Αιγαίου.
– Εθνικής Αμυνας (410): 290 εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, από τεχνικούς μέχρι και διοικητικό προσωπικό, και 120 μόνιμοι διοικητικών και τεχνικών ειδικοτήτων.
– Αγροτικής Ανάπτυξης (131): 59 μόνιμοι και 52 υπάλληλοι αορίστου χρόνου διοικητικών και βοηθητικών ειδικοτήτων κυρίως (ΥΕ και ΔΕ) από την κεντρική υπηρεσία, τον ΕΦΕΤ, το Μπενάκειο και το ΙΓΕ.
– Υγείας (1.700): Γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι από 13 νοσοκομεία. Επτά εργαζόμενοι από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, 181 από την Πολυκλινική και 189 από το παράρτημά της, 233 από το Σισμανόγλειο, 300 από το «Φλέμιγκ», 154 από το Κωνσταντινοπούλειο, 176 από το Νοσ. Πατησίων, 29 από το Σπηλιοπούλειο, 20 από το Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακα, 270 από το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, 61 από το Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης, 38 από το ειδικό Παθήσεων Θεσσαλονίκης, 7 από το Αφροδίσιων Νοσημάτων Θεσσαλονίκης και 170 από το «Παναγία Θεσσαλονίκης».
Αλέξανδρος Διαμάντης