«Βροχή» από λουκέτα!

«Βροχή» από λουκέτα πλήττει την αγορά, με 40.000 μικρές επιχειρήσεις να κλείνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και να χάνονται 90.000 θέσεις συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).

Το πρώτο εξάμηνο είχαν μπει 55.000 λουκέτα και είχαν χαθεί 105.000 θέσεις απασχόλησης. Την ίδια ώρα, περίπου 110.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών, ενώ έξι στους 10 μικροί επιχειρηματίες εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία Marc Α.Ε. για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι η ραγδαία μεταβολή του καθεστώτος απασχόλησης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς συνεχίζεται η δυναμική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων προς πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Πιο συγκεκριμένα, το 65,7% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι έχει προχωρήσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε μείωση ωρών εργασίας, ή/και σε μείωση αποδοχών. Το 49,3% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε άμεση αναπροσαρμογή μισθολογικού κόστους, μειώνοντας αποδοχές. Επίσης, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (50,5%) που απασχολούν προσωπικό έχουν προχωρήσει σε έμμεση μείωση του μισθολογικού κόστους, μειώνοντας ώρες ή ημέρες εργασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό για το έτος 2010 ήταν 30% και για το 2012 ήταν 40,5%.

Το 40,5% των επιχειρήσεων τοποθετεί χρονικά την ανάκαμψη της αγοράς από το 2020 και μετά (το 15,8% θεωρεί ότι δεν θα έρθει ποτέ), ενώ η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν αποκλείεται στο επόμενο εξάμηνο να έχει ανεβάσει τους οφειλέτες προς την Εφορία πάνω από το 40%, ενώ υψηλό θα διατηρηθεί το ποσοστό οφειλετών και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.200 μικροί και πολύ μικροί επιχειρηματίες, προκύπτει ότι οι απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα πλησιάσουν τις 45.000. Μόλις το 2,7% των επιχειρήσεων αναμένεται να κάνει προσλήψεις. Οι νέες επιχειρήσεις (έως πέντε έτη λειτουργίας) εμφανίζονται να προχωρούν σε περισσότερες προσλήψεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες (9,1%).

Σε ό,τι αφορά τις οφειλές και το λειτουργικό κόστος, το 63,3% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί το 2013 στις φορολογικές υποχρεώσεις του. Μάλιστα το 57,2% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του τρέχοντος εξαμήνου. Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών δεν φαίνεται να υιοθετείται από τις επιχειρήσεις, καθώς μόνο το 20%-25% αυτών που οφείλουν δηλώνει ότι ενδέχεται να κάνει χρήση της ρύθμισης.

Για τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας, το 76,5% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η κρίση βαθαίνει με αμείωτους ρυθμούς. Μόλις το 10% θεωρεί ότι υπάρχουν ορατά σημάδια ανάκαμψης για το 2014.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα