Οι όροι για τις 50.000 θέσεις στους δήμους

Στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ξεκινά το πρόγραμμα των «50.000 θέσεων για την Κοινωφελή Εργασία» που παρουσίασαν χθες οι υπουργοί Εργασίας Γ. Βρούτσης, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης. Μέσω του προγράμματος 50.000 άνεργοι θα εργαστούν για πέντε (και σε ειδικές περιπτώσεις για 6,5 μήνες) σε δήμους, περιφέρειες, σχολεία, δικαστήρια, ΚΕΠ, ασφαλιστικά ταμεία και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. «Η πρώτη δημόσια πρόσκληση θα βγει στις 15 Σεπτεμβρίου και οι πρώτες προσλήψεις θα ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου» ανέφερε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Οι υπουργοί υποστήριξαν ότι «οι άνεργοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, σταδιακά, μέχρι το τέλος του χρόνου και σε πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας, με την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, θα απασχοληθούν σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας, σε νοσοκομεία, σχολεία, δικαστικές υπηρεσίες και στα ΚΕΠ».

Η αμοιβή των απασχολουμένων θα είναι 748 ευρώ για ανέργους άνω των 25 ετών, εκ των οποίων τα 490 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 258 οι ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή του πενταμήνου θα είναι 3.740 ευρώ. Αντίστοιχα, για τους ανέργους κάτω των 25 ετών, η αμοιβή θα είναι 652 ευρώ τον μήνα, εκ των οποίων τα 427 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 225 ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή πενταμήνου θα ανέλθει στα 3.260 ευρώ. Για την επιλογή των 50.000 που θα εργαστούν θα ισχύσουν τα εξής κριτήρια επιλογής, για τα οποία θα υπάρχει μοριοδότηση:

-Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.

-Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.

-Το ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό.

-Η ηλικία.

-Ο αριθμός ανήλικων τέκνων.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και να είναι μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή είναι μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς ή είναι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) ή μακροχρόνια άνεργοι και άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, «σε ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις που εμπίπτουν στον τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το χρονικό διάστημα απασχόλησης των ωφελουμένων δύναται να ανέλθει κατά ανώτατο όριο έως έξι μήνες και 15 ημερολογιακές ημέρες».

«Η καινοτομία του προγράμματος βρίσκεται στο ότι για πρώτη φορά 50.000 άνεργοι θα αποκτήσουν εισόδημα, ενώ ταυτόχρονα θα παράγουν κοινωνικό έργο» υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής του Γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής της Ε.Ε. στην Αθήνα για την Κοινωφελή Εργασία. Ο κ. Σχοινάς είπε ότι αντίστοιχου χαρακτήρα πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ είχε εφαρμοστεί στη Λετονία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα