Πανεπιστήμιο χωρίς φοιτητές!

«Ο πόλεμος τελείωσε πριν από δέκα χρόνια πια. Πρέπει να το αφήσουμε πίσω μας αυτό και να γίνουμε ρεαλιστές» δήλωσε στο πρόγραμμα του BBC «Focus on Africa» ο Μομόντου Γκετάβε, εκπρόσωπος του πανεπιστημίου της Λιβερίας, σχολιάζοντας την πρωτοφανή αποτυχία των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα να εισαχθούν στο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η Λιβερία προσπαθεί ακόμη να διαχειριστεί παραγωγικά την πρόσφατη ιστορία της και να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις, παρά την πολύ πρόσφατη πολιτική ομαλότητα που κατέκτησε μετά τον εμφύλιο πόλεμο στα εδάφη της. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει ως πρόεδρό της την Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, μία κάτοχο βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, το πανεπιστήμιο της χώρας αποφάσισε να μην εισαγάγει ούτε έναν από τους 25.000 αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι πλήρωσαν τα περίπου 20 απαραίτητα ευρώ για να συμμετάσχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις.

«Γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλές αδυναμίες στα σχολεία, αλλά να πάρει μέρος μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων στις εξετάσεις και να αποτύχει καθένας από αυτούς; Εχω τις αμφιβολίες μου για αυτό» σχολίασε η υπουργός Παιδείας της Λιβερίας Ετμόνια Ντέιβιντ-Ταρπέ, η οποία έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τους αξιωματούχους των πανεπιστημίων για να συζητήσει την καθολική αποτυχία των υποψηφίων και την απόρριψή τους, για την οποία τόνισε ότι «είναι σαν μαζική δολοφονία». Η υπουργός σχολίασε και το αξιοκρατικό, όπως το περιγράφει, σύστημα των σχολείων στη χώρα, τονίζοντας ότι γνωρίζει κάποιους από τους υποψήφιους φοιτητές και τα ιδρύματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα οποία μαθήτευσαν: «Αυτά δεν είναι σχολεία που απλά δίνουν βαθμούς στον καθένα. Θα ήθελα πράγματι πολύ να δω τα αποτελέσματα των μαθητών» σχολίασε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου δήλωσε ότι βασικός παράγοντας στην αποτυχία των υποψηφίων να διασφαλίσουν με τις επιδόσεις τους την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο ήταν η έλλειψη βασικής εκ μέρους τους κατανόησης της αγγλικής γλώσσας. Ακόμη, καθώς το πανεπιστήμιο, το οποίο διαθέτει πάρα πολλούς φοιτητές, ετοιμάζεται να ξεκινήσει την ακαδημαϊκή χρονιά χωρίς πρώτη τάξη φοιτητών, ο Μομόντου Γκετάβε διαβεβαίωσε ότι το εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν θα μετακινείτο από το «συναίσθημα».

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα