Στην «πρίζα» για Κρήτη!

Επρεπε να προηγηθεί το τετραήμερο μπλακάουτ της Σαντορίνης, για να κινητοποιηθούν οι συναρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, αναζητώντας τρόπους χρηματοδότησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Προκειμένου οι δύο υπουργοί να δείξουν ότι κάτι γίνεται, ανακοίνωσαν ότι με καθυστέρηση δεκαετιών θα ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ, για την περίοδο 2014 – 2020, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με υποβρύχιο καλώδιο με την ηπειρωτική χώρα. Επειδή όμως τα κοινοτικά κονδύλια δεν επαρκούν, στην κυβέρνηση θα προσπαθήσουν να εντάξουν το έργο και στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Στόχος είναι να ολοκληρωθεί σε πέντε με έξι χρόνια και να συμβάλει στην εξοικονόμηση περίπου 300.000.000 ευρώ ετησίως για τους φορολογουμένους. Οι τελευταίοι επιβαρύνονται μέσω των χρεώσεων για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ), τις οποίες πληρώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, η οποία συζητείται εδώ και περίπου 25 χρόνια, εντάχθηκε στα διευρωπαϊκά δίκτυα και θα αποτελέσει τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη – Ηπειρωτική Ελλάδα, ενός διεθνούς έργου με συνολικό κόστος 3,5 δισ. ευρώ. Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης θα έχει προϋπολογισμό περί τα 800.000.000 ευρώ. Κάποιες από τις μελέτες έχουν γίνει και μπορεί να εκτελεστεί τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια. Μελέτες του έργου ενδέχεται να δημοπρατηθούν το 2014, ενώ μελετώνται δύο εναλλακτικές οδεύσεις: προς την Πελοπόννησο ή προς την Αττική. Την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθούν οι προσφορές για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, προϋπολογισμού 240.000.000, που μπορεί να ολοκληρωθεί σε δυόμισι χρόνια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα