«Ναρκοπέδιο» οι εφορίες για τις επιστροφές!

Τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται οι πολίτες άρχισε να… τρώει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς έχει καλέσει ή θα καλέσει για διπλό έλεγχο περίπου 280.000 φορολογουμένους! Πολλοί από τους εκείνους που δικαιούνται επιστροφή καλούνται για έλεγχο της δήλωσης, και από τους έλεγχους, ως συνήθως, προκύπτουν λάθη ή άλλες παραβάσεις των φορολογουμένων. Ετσι, οι εφοριακοί καταλογίζουν πρόστιμα και ποινές, με αποτέλεσμα ο πολίτης, από εκεί που περίμενε να πάρει επιστροφή φόρου, καταλήγει να πληρώνει τσουχτερά πρόστιμα!

Σημειώνεται ότι έως και πέρυσι ελέγχονταν από την Εφορία επιστροφές φόρου άνω των 1.500 ευρώ, ωστόσο πλέον ελέγχονται ακόμη και περιπτώσεις επιστροφής φόρου 100 ευρώ!

Το σύστημα TAXISnet μπλοκάρει πολλές από τις δηλώσεις που οδηγούν σε επιστροφή φόρου.

Κατά την προσέλευση στις ΔΟΥ οι φορολογούμενοι καλούνται να προσκομίσουν όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά (βεβαιώσεις καταβολής αποδοχών και λοιπών εισοδημάτων, πιστοποιητικά γέννησης παιδιών, αποδείξεις για δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, δίδακτρα φροντιστηρίων και ενοίκια κατοικιών, βεβαιώσεις για καταβληθέντα ασφάλιστρα ζωής, για καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές και καταβληθέντες τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ.). Μαζί με τα δικαιολογητικά καλούνται να προσκομίσουν για έλεγχο και τις αποδείξεις που απαιτούνται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ!

Το ηλεκτρονικό «μάτι» της ΓΓΠΣ παρακολουθεί πλέον τον φορολογούμενο από τη στιγμή που συνδέεται για να συμπληρώσει τα «κουτάκια» της δήλωσης με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του.

Συγκεκριμένα, το ηλεκτρονικό σύστημα στέλνει για έλεγχο:

-Τους φορολογουμένους που διεκδικούν επιστροφή φόρου άνω των 100 ευρώ.

-Οσους εμφανίζουν υψηλές δαπάνες για να πετύχουν έκπτωση φόρου. Στο στόχαστρο, δηλαδή, μπαίνουν μεγάλα δάνεια για απόκτηση κύριας κατοικίας, υψηλές ιατρικές δαπάνες και εξωφρενικά δίδακτρα σε φροντιστήρια ή ενοίκια για κύρια κατοικία.

-Οσους καλύπτουν τεκμήρια με «ύποπτα» ποσά: ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, κέρδη από… λαχεία κ.λπ.

Σε περίπτωση ελέγχου, η Εφορία προχωρά σε διασταυρώσεις ανάμεσα στα δηλούμενα εισοδήματα, στους παρακρατηθέντες φόρους, στα στοιχεία περιγραφής των κατοικιών και των Ι.Χ. αυτοκινήτων που αποτελούν τεκμήρια, καθώς και στα ποσά των δαπανών που δηλώνονται με σκοπό να αναγνωριστούν για έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος!

Συνολικά 280.000 δηλώσεις θα περάσουν εφέτος από διπλό έλεγχο. Ηδη 180.000 φορολογούμενοι έχουν προσκομίσει στις εφορίες προς επαλήθευση τα δικαιολογητικά που συνυπέβαλαν με το Ε1, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα κληθούν ακόμη 100.000 φορολογούμενοι.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα