Παγίδες από τον απίθανο Θεοχάρη και με τις τροποποιητικές δηλώσεις!

Νέα ταλαιπωρία για χιλιάδες φορολογουμένους που θέλουν να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, καθώς ο απίθανος γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης ακόμα δεν έχει ανοίξει το σύστημα του TAXISnet για τις δηλώσεις αυτές.

Ενώ η νομοθεσία προβλέπει ότι οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται χειρόγραφα, οι εφορίες δεν τις αποδέχονται, καθώς δεν μπορούν να κάνουν εκκαθάριση στο TAXISnet.

Ετσι, λοιπόν, διώχνουν τον κόσμο που θέλει να τροποποιήσει τη φορολογική δήλωσή του, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αγωνία των φορολογουμένων που είτε περιμένουν επιστροφή φόρου είτε πρέπει να καταβάλουν φόρο, τον οποίο αναγκαστικά θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ, σε μία δόση!

Η υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων είναι μία από τις φορολογικές συναλλαγές που σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί αδικαιολόγητη γραφειοκρατία, ταλαιπωρία και κόστος για χιλιάδες φορολογουμένους. Μάλιστα, συνεπάγονται πρόστιμα για τους φορολογουμένους και δημιουργούν ταλαιπωρία και προστριβές με τις φορολογικές Αρχές.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο για την υποβολή των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων, που προβλέπει τα εξής:

– Οι τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις θα μπορούν πλέον να υποβάλλονται και ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet για τους φορολογουμένους που είναι πιστοποιημένοι και διαθέτουν κωδικούς. Οσοι φορολογούμενοι επιθυμούν θα μπορούν να επιλέξουν τη χειρόγραφη υποβολή. Σε δεύτερη φάση, η υποβολή τους θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω ίντερνετ.

– Στους φορολογουμένους που υποβάλλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση από την οποία προκύπτει πρόσθετος φόρος σε σχέση με την αρχική (π.χ. αύξηση του δηλούμενου εισοδήματος) δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο, αλλά μόνο ο πρόσθετος φόρος. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα απαιτείται η προσκόμιση των δικαιολογητικών στην Εφορία από τα οποία θα προκύπτει η αύξηση του εισοδήματος.

– Στους φορολογουμένους που υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση από την οποία θα προκύπτει μείωση του οφειλόμενου σε σχέση με την αρχική δήλωση φόρου θα απαιτείται η επίσκεψη στην Εφορία και η προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών, που μειώνουν το εισόδημα. Επίσης, σε αυτούς τους φορολογουμένους θα επιβάλλεται και πρόστιμο για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φόρου εισοδήματος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα