«Η ΕΛΒΟ μπορεί να έχει κέρδη, αλλά την… έφαγε το Μνημόνιο»

Σαφείς αποστάσεις από τη διαφαινόμενη κυβερνητική επιλογή για εκκαθάριση ή ακόμα και πώληση των εταιριών της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΛΒΟ, ΕΑΒ κ.λπ.) πήραν χθες ο νέος πρόεδρος της ΕΑΒ Παναγιώτης Μανούσος και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Δημήτρης Παπακώστας. Η νέα διοίκηση της ΕΑΒ, μετά την αποκάλυψη για τον πλαστό μεταπτυχιακό τίτλο του τέως γενικού διευθυντή Θανάση Χρονόπουλου, πήρε χθες την έγκριση της Βουλής, αυτό ωστόσο που προκάλεσε αίσθηση ήταν η εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη με το ξεπούλημα της αμυντικής βιομηχανίας και η βεβαιότητα που εξέφρασαν ότι οι εταιρίες μπορούν να γίνουν βιώσιμες χωρίς να πωληθούν ή να εκκαθαριστούν.

Αναφερόμενος στην ΕΛΒΟ, από την οποία είχε περάσει προηγουμένως ο κ. Παπακώστας, τόνισε ότι το βραχυπρόθεσμο χρέος της είναι πάρα πολύ μικρό και ότι με παραγγελίες 50.000.000-60.000.000 ευρώ η εταιρία μπορεί να είναι κερδοφόρα. «Τώρα, αν υπάρχει η προοπτική εκκαθάρισης εν λειτουργία, αυτό είναι καθαρά απόρροια μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας» είπε ο κ. Παπακώστας.

Οσον αφορά στην ΕΑΒ, τόσο ο κ. Μανούσος όσο και ο κ. Παπακώστας παραδέχθηκαν ότι η εταιρία έχει υψηλότατα χρέη, τα οποία οφείλονται κυρίως στην κατάπτωση εγγυητικών του Δημοσίου. «Εμείς έχουμε όραμα να καταστεί η ΕΑΒ κέντρο αριστείας στη ΝΑ Ευρώπη. Μπορούμε να το κάνουμε. Οι ξένοι βλέπουν την ΕΑΒ σαν το γλυκό φρούτο που θέλουν να φάνε. Να φτιάξουμε κάποτε το δικό μας αεροσκάφος» είπαν. Ο κ. Παπακώστας υποστήριξε ότι είναι καθαρά πολιτική απόφαση για το αν θέλουμε να έχουμε ισχυρή αμυντική βιομηχανία και ξεκαθάρισε ότι η ΕΑΒ πρέπει να μείνει στην Ελλάδα. Εκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Πολεμική Αεροπορία δεν θα μπορεί καν να εκτελεί τους ελέγχους στα αεροσκάφη της.

Γ. Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα