Το κίνημα του burger «ψήνεται» στις ΗΠΑ!

Χωρίς το αγαπημένο τους χάμπουργκερ έζησαν χθες οι πολίτες των ΗΠΑ, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στις αλυσίδες φαστ φουντ απέργησαν ξανά, ζητώντας καλύτερους μισθούς και μεταχείριση. Οι απεργοί ζητούν ελάχιστο μισθό 15 δολαρίων την ώρα, δηλαδή πάνω από τα διπλά του σημερινού ελάχιστου μισθού που είναι 7,25 δολάρια και καταβάλλεται από πολλά εστιατόρια ταχείας εστίασης. Ζητούν επίσης να έχουν τη δυνατότητα να οργανώνονται συνδικαλιστικά. Τα δημοσιεύματα κάνουν πλέον λόγο για ένα κίνημα το οποίο ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη με 200 απεργούς κι έχει έκτοτε διευρυνθεί. Τον Ιούλιο, επτά πόλεις συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Ντιτρόιτ, ενώ χθες απέργησαν εργαζόμενοι σε περίπου 50 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, η Βοστόνη, το Σικάγο, το Ντένβερ, το Ντιτρόιτ, το Χάρτφορντ, το Χιούστον, το Λος Αντζελες, το Μέμφις, το Μιλγουόκι, το Οκλαντ, το Ράλεϊ και η Τάμπα. «Οι περισσότεροι από τους εργαζομένους αυτούς έχουν παιδιά και προσπαθούν να ζήσουν την οικογένειά τους και ο μέσος μισθός τους (των στελεχών περιλαμβανομένων) είναι 9,08 δολάρια την ώρα, δηλαδή πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας για έναν εργαζόμενο που έχει την τύχη να εργάζεται 40 ώρες εβδομαδιαίως» υπογράμμισε η Μέρι Κέι Χένρι, διεθνής πρόεδρος της SEIU, ενός συνδικάτου που προσέφερε την υποστήριξή του στους εργαζομένους των φαστ φουντ. «Δεν πρόκειται πια για εφήβους, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Εξάλλου πολλοί από τους μισθωτούς αυτούς δεν εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον δεν μπορούν να υπολογίζουν στα φιλοδωρήματα, αντίθετα από τους συναδέλφους τους που εργάζονται σε μπαρ και εστιατόρια» υπογράμμισε.

«Δουλεύω σκληρά και πρέπει να με μεταχειρίζονται σαν κάποιον που δουλεύει σκληρά. Δεν εκτιμούν τη δουλειά μου» δήλωσε ο Ντιβόντε Γέιτς, ο οποίος εργάζεται σε ένα Mc Donald’s του Μιλγουόκι (Ουισκόνσιν, βόρειες ΗΠΑ). Ο Γέιτς ξέρει ότι μια απεργία δεν είναι αρκετή γι’ αυτό και κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του, αλλά δεν φοβάται. «Υπερασπίζομαι τα δικαιώματά μου. Είναι ένας καλός αγώνας» προσθέτει.

Σε πρόσφατο άρθρο τους, πάντως, οι «New York Times» είχαν υπολογίσει ότι, αν ο ελάχιστος μισθός είχε ακολουθήσει τον πληθωρισμό ή τον μέσο όρο των μισθών τα 50 τελευταία χρόνια, θα ήταν γύρω στα 10 δολάρια την ώρα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα