Ολοι Μαικήνες για τη Νίκη της Σαμοθράκης!

«Αναζητούνται Μαικήνες για τη διάσωση της Νίκης της Σαμοθράκης». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της μεγάλης εκστρατείας που ξεκινάει την προσεχή Τρίτη το Μουσείο του Λούβρου για τη συγκέντρωση 1.000.000 ευρώ, ποσό απαραίτητο για την πραγματοποίηση εργασιών στο μνημειώδες ελληνιστικό γλυπτό. Το γαλλικό πολιτιστικό ίδρυμα, το οποίο θα… αποσύρει τη Νίκη της Σαμοθράκης από τη δεσπόζουσα θέση της για λόγους συντήρησης, κάνει… έρανο, απευθύνοντας έκκληση προς όλους τους εύπορους πάτρωνες να στηρίξουν οικονομικά τον ιερό αυτό σκοπό.

Η καμπάνια υπό τον τίτλο «Ολοι Μαικήνες» αρχίζει στις 2 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που και η ίδια η Νίκη θα εγκαταλείψει το πόστο της και θα μετακινηθεί σε γειτονική αίθουσα, για να… αφεθεί στα χέρια των ειδικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι, αν και αρχικά ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός εργασιών αποκατάστασης ανερχόταν στα 3.000.000 ευρώ, τελικά το κόστος αναμένεται να φτάσει τα 4.000.000 ευρώ. Το ποσό που υπολείπεται ευελπιστεί το μουσείο να το συγκεντρώσει από τις χορηγίες, μια και το μεγαλύτερο κόστος των εργασιών έχει ήδη καλυφθεί.

Η καταληκτική ημερομηνία που θα μπορεί κανείς να προσφέρει τον οβολό του για το ελληνικό αριστούργημα είναι η 31η Δεκεμβρίου. Αλλωστε, η επιβλητική Νίκη της Σαμοθράκης δεν προβλέπεται να γυρίσει στη θέση της πριν από το καλοκαίρι του 2014.

Οπως είχε δηλώσει στη «δημοκρατία» πριν από αρκετούς μήνες ο διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου -και πρώην διευθυντής των Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων- Ζαν-Λικ Μαρτίνεζ, η «συντήρηση θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τον καθαρισμό του αγάλματος, στο οποίο έχουν επισωρευτεί πολλοί ρύποι».

Η μαρμάρινη πλώρη πλοίου πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο το άγαλμα θα αποσυναρμολογηθεί κομμάτι κομμάτι. «Επιπλέον εργασίες θα γίνουν και στη μνημειώδη σκάλα, αφού σκαλωσιές θα τοποθετηθούν στους τοίχους».

Μιλάμε φυσικά για την περίφημη Σκάλα Νταρού, που οδηγεί στο γλυπτό και αποτελεί ένα κομβικό σημείο που ουσιαστικά γεφυρώνει τη Μόνα Λίζα με τη συλλογή των αρχαίων ελληνικών έργων. «Αρα είναι αδύνατο η σκάλα αυτή να παραμείνει κλειστή για το κοινό, ωστόσο, για όσο διάστημα θα γίνονται τα έργα συντήρησης θα χάσει λίγο από το μεγαλείο της» μας είχε πει ο κ. Μαρτίνεζ.

Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών αποκατάστασης προβλέπει ότι, αν και η Νίκη θα επιστρέψει στη θέση της το επόμενο καλοκαίρι, η αποκατάσταση της σκάλας θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2015.

Οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν τις δωρεές τους μέσω διαδικτύου στις διευθύνσεις www.louvresamothrace.fr και www.tousmecenes.fr (ελληνιστί «Ολοι Μαικήνες») ή ταχυδρομικώς. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τη γαλλική φορολογική νομοθεσία το ποσό που θα καταβληθεί εκπίπτει κατά 66% από τη φορολογία για τους ιδιώτες και κατά 60% για τις επιχειρήσεις.

Τελευταία συντήρηση το 1934!

Η τελευταία φορά που το επιβλητικό άγαλμα ελληνικής προέλευσης είχε δεχτεί τις φροντίδες των ειδικών ήταν το 1934, ενώ από τότε ελάχιστες παρεμβάσεις έχουν γίνει σε αυτό. Μάλιστα, οι ειδικοί είχαν επισημάνει ότι η Νίκη χρήζει συντήρησης από το 1998. Το αριστούργημα της ελληνιστικής γλυπτικής ανακαλύφθηκε στη Σαμοθράκη το 1863, κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου αρχαιολογικού προγράμματος του οποίου ηγούνταν ο υποπρόξενος της Γαλλίας στην Αδριανούπολη Σαρλ Σαμπουαζό. Το κατακερματισμένο γλυπτό εντοπίστηκε στα βόρεια του νησιού και μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Λούβρου τον Μάιο του 1864, όπου έγινε και η συναρμολόγηση των κομματιών του.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα