Τα ποιήματα του Καβάφη στον καμβά

Η ποίησή του δεν γνωρίζει σύνορα ούτε χρονικούς περιορισμούς. Ο οικουμενικός Καβάφης και οι εικόνες που γεννούν οι στίχοι του αποτελούν το αντικείμενο της ενδιαφέρουσας έκθεσης που ξεκινάει σε λιγότερο από έναν μήνα στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής «Β & Μ Θεοχαράκη», για την οποία μάλιστα έχει επιστρατευτεί όλη η αφρόκρεμα της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής.

Από τις 25 Σεπτεμβρίου η πολυπρόσωπη θεματική έκθεση με τίτλο «Κ. Π. Καβάφης. Ζωγραφισμένα» θα βρίσκεται στημένη στο πολιτιστικό ίδρυμα. Πρόκειται για μια μεγάλη παρουσίαση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και στην οποία θα μπορεί κανείς να δει πίνακες, γλυπτά, χαρακτικά, ακόμη και εγκαταστάσεις που φέρουν την υπογραφή των μεγαλύτερων Ελλήνων εικαστικών. Εργα, εν ολίγοις, που είναι εμπνευσμένα από το ποιητικό σύμπαν του Καβάφη. Μεταξύ αυτών, συναντάμε σημαντικούς πίνακες αλλά και σχέδια των Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα και Γιάννη Τσαρούχη, καθώς και δημιουργίες ακόμη 38 καλλιτεχνών, οι οποίοι άντλησαν το καλλιτεχνικό υλικό τους μέσα από τις ρίμες και τους στίχους του κορυφαίου Αλεξανδρινού.

Ετσι, ο Παναγιώτης Τέτσης ζωγράφισε στον καμβά του εμπνευσμένος από το ποίημα «Αλεξανδρινοί Βασιλείς», ο Βασίλης Θεοχαράκης φιλοτέχνησε μια εικαστική δημιουργία έχοντας διαβάσει τη «Θάλασσα του πρωιού», ο Κώστας Τσόκλης άντλησε την έμπνευσή του από τα «Κεριά», ενώ ο Κωνσταντίνος Ξενάκης από την πολυδιαβασμένη «Ιθάκη».

«Οι 40 σύγχρονοι Ελληνες δημιουργοί ιστορούν, καθένας με το προσωπικό του ιδίωμα, τη διαχρονική ποίηση του Αλεξανδρινού ποιητή, κατακτώντας μέσα από το έργο τους τη στερεότητα και τη διάρκεια» σχολιάζει εύστοχα ο διευθυντής του εικαστικού προγράμματος του πολιτιστικού ιδρύματος και επιμελητής της εν λόγω παρουσίασης Τάκης Μαυρωτάς. «Αξίζει να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι και ποιητές, όπως οι Τσαρούχης, Φασιανός, Τσόκλης, Ισαρης και Μυταράς, δηλώνοντας εμφατικά, αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ότι η ποίηση παραμένει η αλήθεια μας» συνεχίζει ο ίδιος.

Περισσότερα από 100 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, σχέδια αλλά και εικαστικές εγκαταστάσεις θα τοποθετηθούν μαζί με χειρόγραφα του ίδιου του ποιητή, καθώς και πολύτιμες εκδόσεις που θα παραμείνουν στις προθήκες έως και τον προσεχή Δεκέμβριο. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι οι εκδόσεις αυτές προέρχονται από το αρχείο της Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, το Ιδρυμα «Γιάννης Τσαρούχης», τις προσωπικές συλλογές των Διονύση Φωτόπουλου, Φάνης Πάλλη – Πετραλιά, Ζαχαρία Πορταλάκη, Δημήτρη Σαββίδη, Πέτρου Βέργου, Θανάση Μιχαηλίδη, αλλά και τους εκδοτικούς οίκους Ικαρος και Σαββίδης.

Να σημειωθεί ότι, με την ευκαιρία της έκθεσης, κυκλοφορεί πολυσέλιδος κατάλογος με τίτλο «Κ. Π. Καβάφης» με κείμενα των Ελένη Αρβελέρ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, Δημήτρη Ν. Λαμπρέλλη, Θανάση Νιάρχου και Τάκη Μαυρωτά.

Συμμαχία 40 καλλιτεχνών

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά συνολικά 40 καλλιτέχνες καταθέτουν τις εικαστικές προτάσεις τους γύρω από τον πολυδιάστατο καβαφικό κόσμο. Ετσι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν -μεταξύ άλλων- δημιουργίες των Χρίστου Καρά, Δημήτρη Μυταρά, Αλέκου Φασιανού, Σωτήρη Σόρογκα, Αχιλλέα Δρούγκα, Αλέκου Λεβίδη, Αντώνη Χουδαλάκη.

Για την εν λόγω παρουσίαση φιλοτέχνησαν νέες προσωπογραφίες του Αλεξανδρινού ποιητή οι Βασίλης Θεοχαράκης, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Μιχάλης Αρφαράς, Μιχάλης Μακρουλάκης, Μανώλης Χάρος, Ζαχαρίας Αρβανίτης, Αντώνης Στοαντζίκης, σε μια προσπάθεια να εκφράσουν τον βαθύτερο ψυχικό κόσμο του. Να σημειωθεί ότι η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 150 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή.

Info: Η έκθεση με τίτλο «Κ.Π. Καβάφης. Ζωγραφισμένα» εγκαινιάζεται στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής «Β & Μ Θεοχαράκη» στις 25 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα