Ο Κασιδιάρης και οι άλλοι που βιάζονται να βάλουν το «φράκο» του δημάρχου

Σε προεκλογικούς ρυθμούς, ακόμα κι αν βρισκόμαστε εννιά μήνες πριν από τη διεξαγωγή ευρωεκλογών και εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπαίνει και η Βουλή. Κι αυτό γιατί μόνο λίγοι δεν είναι οι βουλευτές οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να «ζυμώνονται» με την ιδέα της καθόδου στον αυτοδιοικητικό στίβο, ενώ, από την άλλη, ήδη πολλοί «επιλαχόντες» έχουν αρχίσει να ράβουν βουλευτικά κοστούμια, φιλοδοξώντας να πάρουν τη θέση βουλευτών που θα εκλεγούν δήμαρχοι ή περιφερειάρχες.

Ολα τα παραπάνω, βεβαίως, μπορεί να αποδειχτούν κενά αν επιβεβαιωθεί σενάριο που θέλει ταυτόχρονη διεξαγωγή και των εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές. Το συγκεκριμένο σενάριο έχει αρχίσει να συζητείται από την ώρα που, όπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο δείχνει να απομακρύνεται. Στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια, τα στελέχη της κυβέρνησης δείχνουν αισιόδοξα πως, τουλάχιστον κοινοβουλευτικά, η κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα το φθινόπωρο, αφού ο σκόπελος των πλειστηριασμών δείχνει να ξεπερνιέται, ενώ και ο προϋπολογισμός θα πάρει μορφή ψήφου εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία.

Οπως και αν έχει, πάντως, το ενδιαφέρον πολλών βουλευτών να κατέλθουν ως υποψήφιοι στον εκλογικό στίβο των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι δεδομένο και αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κοινοβουλευτική τους παρουσία από δω και στο εξής. Ενδεικτικό του ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα κυριαρχήσουν στην κοινοβουλευτική διαδικασία είναι το γεγονός ότι το τηλεοπτικό χρίσμα που έδωσε ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος στον Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο Αθηναίων κυριάρχησε στις συζητήσεις των βουλευτών την περασμένη εβδομάδα. Στη Νέα Δημοκρατία, μόνο λίγοι δεν ήταν όσοι υποστήριξαν ότι η επιλογή Κασιδιάρη ενισχύει το σενάριο της υποψηφιότητας του Νίκου Δένδια, ενώ άλλοι δεν δίστασαν να εκφράσουν φόβο ότι η Χρυσή Αυγή θα χρησιμοποιήσει την αίθουσα της Ολομέλειας ώστε με «ακτιβιστικές» ενέργειες να «διαφημίσει» την υποψηφιότητα Κασιδιάρη.

Για τον Δήμο Αθηναίων δεδομένο είναι, επίσης, το ενδιαφέρον του βουλευτή Α’ Αθηνών και πρώην δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να «κατεβεί» ακόμα και χωρίς χρίσμα, αλλά και του Ανδρέα Ψυχάρη. Από την άλλη, σενάρια δικής του υποψηφιότητας απορρίπτει κατηγορηματικά ο Μάκης Βορίδης, ενώ σε νεοδημοκρατικά πηγαδάκια ακούστηκε και το όνομα της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη. Στα υπόλοιπα στρατόπεδα, τα ονόματα βουλευτών που έχουν ακουστεί για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας είναι των Ανδρέα Λοβέρδου και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας της Σοφίας Σακοράφα. Το όνομα της κ. Σακοράφα, πάντως, έχει ακουστεί και για την Περιφέρεια Αττικής.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ωστόσο και οι μεγάλοι δήμοι της Β’ Αθηνών. Εκεί, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, δεν δείχνει να υπάρχει μεγάλο «γαλάζιο» ενδιαφέρον. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε διεκδικήσει τον Δήμο Γλυφάδας, είναι πλέον υπουργός, ενώ ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος ήταν δήμαρχος Βριλησσίων, δεν δείχνει θέρμη να ξανασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αντίθετα με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ζεστό παραμένει το ενδιαφέρον του υφυπουργού Παιδείας Κ. Γκιουλέκα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Τα κόμματα φαίνεται ότι ρίχνουν τεράστιο βάρος στον δήμο της συμπρωτεύουσας, με αποτέλεσμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Τάσο Κουράκη, αλλά και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, με τη Χρυσούλα Γιαταγάνα, να σκέφτονται να ρίξουν στη μάχη διεκδίκησής του βουλευτές. Ενδιαφέρον για τον δήμο έχουν δείξει και πρώην βουλευτές, όπως ο Σπ. Βούγιας και η Εύα Καϊλή του ΠΑΣΟΚ, ενώ για την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης ακούγεται το όνομα του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη.

 

Ο Ταμήλος, η Ραχήλ και οι υποψήφιοι για τις άλλες πόλεις

Οσον αφορά τους υπόλοιπους δήμους και περιφέρειες της χώρας, για τον Δήμο Τρικκαίων δείχνει να ενδιαφέρεται ξανά ο πρώην δήμαρχος και νυν βουλευτής της Ν.Δ. Μ. Ταμήλος. Ο Απ. Βεσυρόπουλος της Ν.Δ. καλοβλέπει τον Δήμο Αλεξάνδρειας στην Ημαθία, ενώ στην Πέλλα η Θ. Τζάκρη θα σκεφτόταν την υποψηφιότητά της στην Εδεσσα. Με καλό μάτι βλέπει την υποψηφιότητά του στη Βέροια ο Λ. Τσαβδαρίδης της Ν.Δ. Ο βουλευτής της Ν.Δ. στη Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης ενδιαφέρεται για τον Δήμο Λαγκαδά, ενώ το όνομα της Φεβρωνίας Πατριανάκου ακούστηκε -χωρίς να έχει επιβεβαιθεί- για τον Δήμο Σπάρτης.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης θεωρείται από πολλούς ότι θα μπορούσε να «χτυπήσει» την Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ μεταγραφή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποκλείεται να κάνουν ο Κώστας Κουκοδήμος στην Κατερίνη και ο Δ. Σαμπαζιώτης στην Καλαμάτα. Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Σταθάκης δείχνει να ενδιαφέρεται για την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ η Ραχήλ Μακρή των ΑΝ.ΕΛ. διέψευσε πληροφορίες που την ήθελαν να κατεβαίνει υποψήφια περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, με μια φράση που θα συζητηθεί: «Για περιφερειάρχες κατεβαίνουν μόνο οι αποτυχημένοι πολιτικοί» είπε. Αντιθέτως, η Μαρία Κόλλια δεν θα απέρριπτε την υποψηφιότητά της στον Δήμο Σερρών.

Ο Πλεύρης, ο Δημαράς και το μπλέξιμο που μπορεί να φέρει πίσω τον Ραγκούση!

Το ενδιαφέρον πολλών βουλευτών για αυτοδιοικητικά αξιώματα έχει «θερμάνει» ωστόσο και το ενδιαφέρον των α’ αναπληρωματικών, οι οποίοι ευελπιστούν σε εκλογή νυν βουλευτών ως δημάρχων ή περιφερειαρχών, για να καταλάβουν αυτοί τις βουλευτικές έδρες που θα μείνουν κενές. Τρανό παράδειγμα ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος θα ήθελε να δει δήμαρχο από την Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να καταλάβει την έδρα. Ενδεχόμενη εκλογή του Νίκου Δένδια ωστόσο στον Δήμο Αθηναίων θα δώσει μεν έδρα στη Νέα Δημοκρατία, όχι όμως από την Α’ Αθηνών αλλά από την Κέρκυρα, και συγκεκριμένα στον Στέφανο Γκίκα. Στη Β’ Αθηνών, πρώτος επιλαχών από τη Νέα Δημοκρατία είναι ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος πάντως δεν έχει μεγάλη τύχη να ξαναγίνει βουλευτής από τη στιγμή που κανένας από τους νυν βουλευτές δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για κάποιο δήμο.

Στη Θεσσαλονίκη, τυχόν εκλογή «γαλάζιου» βουλευτή από την Α’ Θεσσαλονίκης θα κάνει βουλευτή τον νυν γραμματέα του υπ. Εργασίας Π. Κόκκορη, ενώ, αν τελικά ο κ. Αναστασιάδης ενδιαφερθεί αλλά και εκλεγεί δήμαρχος Λαγκαδά, τότε τη θέση του θα καταλάβει η Πόπη Καλαϊτζή. Τυχόν εκλογή της κ. Πατριανάκου στη Σπάρτη θα επανέφερε στη Βουλή τον νυν πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρώην βουλευτή Γρηγόρη Αποστολάκο.

Τεράστιο ενδιαφέρον ωστόσο έχουν «καραμπόλες» που μπορεί να προκύψουν από εκλογή σε αυτοδιοικητικό αξίωμα συγκεκριμένων βουλευτών, σε περιπτώσεις που είτε οι ίδιοι είτε οι επιλαχόντες τους έχουν αποχωρήσει από το κόμμα με το οποίο έχουν εκλεγεί. Ενδεικτικό παράδειγμα, τυχόν εκλογή του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. στη Β’ Αθηνών Γιάννη Δημαρά στην Περιφέρεια Αττικής, για την οποία έχει ακουστεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, βουλευτής θα ορκιζόταν ο Γιάννης Μανώλης, ο οποίος όμως έχει αποχωρήσει προ πολλού από το κόμμα του Πάνου Καμμένου και έχει ενταχθεί στη Νέα Μέρα του Χρήστου Ζώη. Το ακριβώς αντίθετο θα συνέβαινε αν εκλεγόταν σε αυτοδιοικητικό αξίωμα σε κάποιον δήμο του Πειραιά ο ανεξάρτητος πλέον Γιάννης Κουράκος. Τότε η έδρα θα πήγαινε στους ΑΝ.ΕΛ., με τους οποίους είχε εκλεγεί πέρσι βουλευτής ο κ. Κουράκος.

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με πιθανή υποψηφιότητα και εκλογή του ανεξάρτητου Μάρκου Μπόλαρη στην Περιφέρεια Μακεδονίας, για την οποία «παίζει». Σε μια τέτοια περίπτωση, η έδρα θα πήγαινε στο ΠΑΣΟΚ, και συγκεκριμένα στον Μιχάλη Τζελέπη. Εδρα θα μπορούσε να κερδίσει και η Νέα Δημοκρατία στην Αχαΐα αν ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος κέρδιζε κάποιο αυτοδιοικητικό αξίωμα, το μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο θα ήταν αν μπορούσε να κερδίσει τον Δήμο Αθηναίων ο Ανδρέας Λοβέρδος ή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στη θέση τους θα ξαναορκιζόταν βουλευτής ο α’ αναπληρωματικός Γιάννης Ραγκούσης. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου!

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα