Πυρ και μανία ο Σαμαράς με τον Στουρνάρα

Αποφασισμένη να έρθει σε σύγκρουση με τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας και να πει τα δικά της «όχι» σε πολλά από τα αδιανόητα που ζητούν οι δανειστές εμφανίζεται η κυβέρνηση. Με εκπεφρασμένη τη βούληση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η χώρα θα πρέπει να ξεμπερδέψει γρήγορα με την τρόικα αλλά και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας να μη δείχνει διάθεση να ψηφίσει άλλες παράλογες τροϊκανές απαιτήσεις, φαίνεται ότι δημιουργείται είναι ένα πρώιμο στάδιο συγκρουσιακής διάθεσης.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι προήλθε από πλευράς του Γιάννη Στουρνάρα και του υπόδικου προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου. Οσα συνέβησαν στη Βουλή το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν -κατ’ εντολή της τρόικας- το υπουργείο Οικονομικών αποπειράθηκε να περάσει, μάλιστα κρυφά από το Μαξίμου, τροπολογία που έδινε νέες υπερεξουσίες στον εκλεκτό της τρόικας και του Πολ Τόμσεν -αλλά υπόδικο για το έλλειμμα του 2009- πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. κ. Γεωργίου, είναι ενδεικτικά.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει σήμερα το παρασκήνιο όλων των διαβουλεύσεων που προκάλεσαν την οργή του Μαξίμου και οδήγησαν τελικά στην άρον άρον απόσυρση της τροπολογίας για την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Μάλιστα, πρόκειται για άλλη μία ένδειξη ότι θα είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον, ίσως και καυτό, το φθινόπωρο εν όψει της αξιολόγησης από την τρόικα στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Ηταν το πρώτο μεγάλο “όχι” και να είστε σίγουροι ότι θα έλθουν κι άλλα» είπε χαρακτηριστικά στην «κυριακάτικη δημοκρατία» υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Ολα άρχισαν το βράδυ της Τρίτης, όταν -έστω και ολίγον καθυστερημένα- πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές άρχισαν να διαμαρτύρονται όχι τόσο για το περιεχόμενο της τροπολογίας -με την οποία η ΕΛ.ΣΤΑΤ. αποκτούσε πρόσβαση σε απόρρητα φορολογικά στοιχεία πολιτών- όσο για το ότι η εξουσία για να εκδώσει τον σχετικό κανονισμό που θα περιέγραφε τη διαδικασία δινόταν όχι στον υπουργό αλλά στον υπόδικο πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Τα τηλέφωνα στο γραφείο του γραμματέα της «γαλάζιας» Κ.Ο. Θανάση Μπούρα πήραν φωτιά από αγανακτισμένους βουλευτές, ενώ ο Προκόπης Παυλόπουλος έλεγε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να παράσχονται κανονιστικές εξουσίες, που μετατρέπουν σε οιονεί νομοθέτη τον Ανδρέα Γεωργίου. «Κράτος εν κράτει» όπως έγραφε και το πρωτοσέλιδο της «δ» την Πέμπτη.

Η αλήθεια είναι ότι στη Νέα Δημοκρατία έχουν πλέον εδραία την πεποίθηση ότι μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του, λυτοί και δεμένοι έχουν υψώσει ασπίδα προστασίας πάνω από τον Ανδρέα Γεωργίου. Από την τρόικα και το ΔΝΤ, οι οποίοι θεωρούν δικό τους άνθρωπο τον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ., μέχρι περίεργα κέντρα εξουσίας που έχουν βαλθεί να συκοφαντούν την ελληνική Δικαιοσύνη για την άσκηση δίωξης σε βάρος του.

Με δεδομένες, μάλιστα, τις αντιδράσεις πολλών βουλευτών, οι οποίοι θεώρησαν ότι οι νέες υπερεξουσίες στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμη και υπερασπιστικό όπλο του στο δικαστήριο -καθώς πολύ εύκολα ο κ. Γεωργίου θα μπορούσε να πει ότι την ώρα που κάποιοι τον κατηγορούσαν η Πολιτεία τον εξουσιοδοτούσε να εκδίδει κανονιστικές πράξεις-, ο κίνδυνος για κυβερνητικό βατερλό ήταν τεράστιος. Καταλυτική υπήρξε η παρέμβαση του γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, ο οποίος αντιλαμβανόμενος τον άμεσο κίνδυνο -αφού για λίγη ώρα αργότερα είχε προγραμματιστεί ονομαστική ψηφοφορία- συγκάλεσε άμεσα έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή μεταξύ συνεργατών του πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Οσα ακολούθησαν είναι ενδεικτικά του κλίματος που έχει διαμορφωθεί. Εχοντας λάβει το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό για απόσυρση της τροπολογίας, η φράση που ακούστηκε από στενό συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά ήταν χαρακτηριστική. «Η τροπολογία θα αλλάξει χωρίς δεύτερη κουβέντα. Η εξουσιοδότηση θα περάσει στον υπουργό. Και ας έρθει μετά η τρόικα να μας πει ότι η Ελλάδα χρεοκοπεί, επειδή δεν της κάναμε το χατίρι για τον Γεωργίου. Φτάνει πια» ήταν οι ακριβείς φράσεις, με την έγκριση φυσικά του Μαξίμου.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι ο κ. Γεωργίου είναι προστατευόμενος του ΔΝΤ και του Πολ Τόμσεν (ποιος δεν θυμάται, άλλωστε, το περίφημο mail, με το οποίο ο κ. Γεωργίου ζητούσε από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ παρέμβαση στην ελληνική κυβέρνηση, για να αλλάξει η ελληνική νομοθεσία, ώστε να καταστεί απόλυτος άρχων στην ΕΛ.ΣΤΑΤ.), προσπάθησαν να πείσουν ότι ακόμη και αν δεν περνούσε η τροπολογία την Τετάρτη, η τρόικα θα ερχόταν και με αναλυτική έκθεση θα το έθετε ως προαπαιτούμενο. «Είπαμε “όχι”. Ας έρθει η τρόικα να πει ότι δεν δίνει στην Ελλάδα το 1 δισ. λόγω του Γεωργίου» ακούστηκε ξανά από συνεργάτη του πρωθυπουργού. Η τροπολογία άλλαξε και, όπως όλα δείχνουν, ήταν το πρώτο μεγάλο «όχι» της κυβέρνησης στην τρόικα.

Στον πάγο πλέον ο Στουρνάρας

 

Πάντως, όσα έγιναν με την τροπολογία αποδεικνύουν ότι οι σχέσεις Μαξίμου – Στουρνάρα έχουν μπει σε περίοδο παγετώνων. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι την ίδια ημέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας προέβη σε μεγαλοπρεπές άδειασμα του προϊσταμένου του, υποστηρίζοντας -σε αντίθεση με εκείνον- ότι το πρόβλημα της διαχείρισης του χρέους είναι ανοιχτό.

Μολονότι όσοι διαχειρίστηκαν το θέμα της τροπολογίας από πλευράς κυβέρνησης διαβεβαίωναν ότι υπήρξε καλή συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η αλήθεια είναι ότι ύστερα από έναν χρόνο διακυβέρνησης η καλή άποψη προς το πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα αρχίζει να παρουσιάζει ρωγμές. Οι διαπιστώσεις ότι πολλές φορές ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζεται «τροϊκανότερος» των τροϊκανών διαδέχονται πλέον η μία την άλλη, ενώ αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από το υπουργείο Οικονομικών σπεύδουν πολλές φορές να προλάβουν την τρόικα και να νομοθετήσουν πρώτοι ρυθμίσεις που θεωρούν ότι θα ζητήσει η τρόικα… στο μέλλον!

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα