Οι Ελληνες του κόσμου στο Ηρώδειο

Οι «Ελληνες του Κόσμου» στις 9 Σεπτεμβρίου έχουν την τιμητική τους.

Στο μαγευτικό Ηρώδειο θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Γιορτή του απόδημου Ελληνισμού, η οποία φέτος μεταφέρεται από το ξωκλήσι της ξενιτιάς του Αϊ-Γιάννη στα Μακρίσια Ολυμπίας, κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης. Εκεί θα λάβει χώρα μια μεγάλη συναυλία, αφιερωμένη σε όλες τις σπουδαίες εγχώριες προσωπικότητες -μεταξύ των οποίων και οι Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Νίκος Καζαντζάκης, Γιώργος Σεφέρης- που κατάφεραν να κάνουν το όνομα της Ελλάδας να ακουστεί στα πέρατα του κόσμου.

Η εν λόγω συναυλία, μάλιστα, φέτος έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και σπουδαιότητα. Και αυτό διότι γίνεται για την ευαισθητοποίηση όλων μας και κυρίως των θεσμικών παραγόντων για την κατασκευή ενός μουσείου για τον απόδημο Ελληνισμό.

«Οπως καταλαβαίνετε, η δημιουργία ενός τέτοιου πολιτιστικού ιδρύματος δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί με μια συναυλία και μόνο» υπογραμμίζει στη «δημοκρατία» ο εμπνευστής του εγχειρήματος, στιχουργός Γιάννης Τζουανόπουλος, ο οποίος έχει κάνει και την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς. «Ελπίζουμε, ωστόσο, πως με τη συναυλία ο ιερός μας σκοπός θα μπορέσει να γίνει ευρέως γνωστός. Διότι πραγματικά υπάρχει ανάγκη ενός τέτοιου χώρου που θα μπορούσε να φιλοξενήσει προσωπικά αντικείμενα, αλλά και ντοκουμέντα των Ελλήνων που κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους στο εξωτερικό. Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να παρουσιάσουμε» σημειώνει ο κ. Τζουανόπουλος, η ψυχή της γιορτής για τους ξεριζωμένους Ελληνες, που πραγματοποιείται αδιαλείπτως στα Μακρίσια με φόντο το ξωκλήσι του Αϊ-Γιάννη τα τελευταία 23 χρόνια.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τη βραδιά της 9ης Σεπτεμβρίου ο καταξιωμένος γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης θα μπορέσει να δώσει ζωή στο άγαλμα για τον Ελληνισμό της διασποράς που ετοιμάζει και θα στηθεί στα Μακρίσια.

«Ο γλύπτης έχει ήδη κάνει το πρόπλασμα του αγάλματος. Πρόκειται για μια γυναικεία φιγούρα που κρατάει ένα μαντίλι και συμβολίζει την Ελληνίδα» εξηγεί ο κ. Τζουανόπουλος.

Ολη η ελίτ της ελληνικής μουσικής θα περάσει από το μαγικό ρωμαϊκό θέατρο στις 9 Σεπτεμβρίου. Γεράσιμος Ανδρεάτος, Αρλέτα, Μελίνα Ασλανίδου, Πέτρος Γαϊτάνος, Βασιλική Καρακώστα, Βασίλης Λέκκας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μπάσης, καθώς και διακεκριμένοι συνθέτες θα δώσουν το «παρών» σε μια ξεχωριστή βραδιά όπου θα τιμάται το ελληνικό στοιχείο, σε όποιο σημείο του χάρτη και αν βρίσκεται.

«Στην εκδήλωση συμμετέχουν ακόμη και οι ηθοποιοί Αγγελος Αντωνόπουλος, Σταύρος Ζαλμάς, Ευα Κοταμανίδου, Οθωνας Μεταξάς, αλλά και η Ζέτα Δούκα, οι οποίοι θα απαγγείλουν ποιήματα γνωστών δημιουργών, ενώ κάποιοι από αυτούς θα τραγουδήσουν κιόλας» επισημαίνει ο κ. Τζουανόπουλος.

Ποιήματά τους θα διαβάσουν ακόμη και ο Τίτος Πατρίκιος, η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ αλλά και ο Γιώργος Μαρκόπουλος, ενώ το εντυπωσιακό σκηνικό θα αποτελείται και από έργα που έδωσαν οι εικαστικοί Δημήτρης Μυταράς, Χρίστος Καράς, Γιώργος Σταθόπουλος και Δημήτρης Κούκος.

Θεσμός εδώ και 23 χρόνια

 

Η Γιορτή του απόδημου Ελληνισμού άρχισε να πραγματοποιείται πριν από 23 ολόκληρα χρόνια στο ειδυλλιακό ξωκλήσι της ξενιτιάς στον Αϊ-Γιάννη στα Μακρίσια Ολυμπίας. Σύμφωνα δε με τον κ. Τζουανόπουλο, οι μουσικές και θρησκευτικές αυτές εκδηλώσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, αποτελούν τον… ομφάλιο λώρο της ξενιτιάς με την πατρίδα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι από τη γιορτή αυτή έχουν περάσει -και έχουν τιμηθεί στο πλαίσιό της- όλες οι μεγάλες μορφές της διανόησης, καθώς και σπουδαίοι λαϊκοί ερμηνευτές: Μίκης Θεοδωράκης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αντώνης Σαμαράκης αλλά και Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Βίκυ Μοσχολιού, αλλά και πολλές ακόμη αγαπημένες προσωπικότητες συνδέθηκαν με τον θεσμό.

Info: Η συναυλία-αφιέρωμα στους «Ελληνες του κόσμου» θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο στις 9 Σεπτεμβρίου. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 10 έως 60 ευρώ.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα