Παιχνίδι με το χρόνο παίζουν οι ΗΠΑ

Δύο ερωτήματα απασχολούν με ένταση τους ειδικούς αναλυτές και τρεις βασικές υποθέσεις αναπαράγονται με θέρμη στον διεθνή Τύπο σχετικά με την απόφαση Ομπάμα να ζητήσει έγκριση από το Κογκρέσο για στρατιωτική δράση στη Συρία, ενώ ταυτόχρονα οι ΗΠΑ διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι διατυμπανίζουν ότι έχουν στην κατοχή τους δείγματα που αποδεικνύουν τη χρήση αερίου σαρίν στην εμπόλεμη χώρα.

Υπάρχει πιθανότητα να καταψηφίσει την πρόταση για στρατιωτική δράση κατά του συριακού καθεστώτος βαδίζοντας στα χνάρια της βρετανικής Βουλής και, αν ναι, ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Λευκού Οίκου;

Οι ειδικοί αναλυτές απαντούν εμμέσως πριν σαφώς υποστηρίζοντας ότι «ο Λευκός Οίκος παίζει ένα παιχνίδι με τον χρόνο και με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» και στην πραγματικότητα «δεν επιθυμεί μια παρατεταμένη στρατιωτική επιχείρηση». Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσβλέπει ουσιαστικά στην απόρριψη της πρότασης, αφού κάποτε ως γερουσιαστής είχε καταψηφίσει την πρόταση του τέως προέδρου Τζορτζ Μπους για την επίθεση κατά του Ιράκ υποστηρίζοντας ότι ήταν αναγκαία η έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Γερμανικά Μέσα ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε πίσω μετά το τελεσίγραφο των στρατιωτικών του πως δεν θα πολεμήσουν στο πλευρό της… Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ -του οποίου οι επιθεωρητές για τα χημικά έχουν εγκαταλείψει τη Δαμασκό-, το αίτημα του Ομπάμα προς το Κογκρέσο είναι μέρος μιας προσπάθειας για ευρεία διεθνή συναίνεση. Τα συριακά ΜΜΕ βλέπουν από τη μεριά τους την αρχή μιας «υποχώρησης» των ΗΠΑ στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Κι ενώ οι ΗΠΑ εμφανίζονται με έναν έστω δισταγμό απέναντι στο συριακό ζήτημα μετά το «όχι» του βρετανικού Κοινοβουλίου, η Γαλλία δηλώνει ότι δεν προτίθεται να αναλάβει δράση μονομερώς στη Συρία, αλλά θα αναμένει την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου στην πρόταση να εξαπολυθούν χτυπήματα εναντίον των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Ο Φρανσουά Ολάντ δέχεται άλλωστε πιέσεις να ζητήσει, επίσης, την έγκριση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης για τη συμμετοχή της Γαλλίας σε στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού, παρόλο που θεωρητικά δεν είναι απαραίτητη.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, πάλι, κάθε άλλο παρά ικανοποιημένος μοιάζει. Ηδη έχει διαρρεύσει ότι ετοιμάζει «ανασχηματισμό προς συμμόρφωση». Τουλάχιστον 10 υπουργοί και υφυπουργοί κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία… «καινοτομεί» συμφωνώντας δίχως ωστόσο να συμμετέχει, καταδικάζει τη Ρωσία και την Κίνα για τη στάση τους στο συριακό ζήτημα.

Ο Πούτιν «υπενθυμίζει» στον Αμερικανό πρόεδρο

 

«Υπενθυμίσεις» διά χειρός Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος, αφού υποστήριξε ότι η συριακή κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε χημικά όπλα και η όλη συζήτηση για το θέμα αποτελεί προβοκάτσια και εν συνεχεία προσκάλεσε τις ΗΠΑ να αποδείξουν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και να παρουσιάσουν τις αποδείξεις αυτές στους επιθεωρητές του ΟΗΕ, προέβη σε μια σειρά από υπενθυμίσεις απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο. Συγκεκριμένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπενθύμισε στον Μπαράκ Ομπάμα ότι είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης και τον κάλεσε «προτού χρησιμοποιήσει βία στη Συρία να σκεφτεί τα μελλοντικά θύματα» και ειδικά μεταξύ των αμάχων, που αναπόφευκτα θα υπάρξουν, ενώ τον προσκάλεσε να θυμηθεί «τι συνέβη τις τελευταίες δεκαετίες, πόσες φορές οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν την πρωτοβουλία των ενόπλων συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου».

Κι ενώ η Ρωσία υπενθυμίζει, το Ιράν απειλεί. Συγκεκριμένα, ανώτατος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης τόνισε ότι μια αμερικανική επίθεση στη Συρία θα προκαλέσει αντιδράσεις πέραν της χώρας αυτής. Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στο Ιράκ, όπου σιίτες πολιτοφύλακες απειλούν στόχους αμερικανικών συμφερόντων, σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον επιτεθεί στη Συρία.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα