Πλειστηριασμοί σε εξοχικά και δεύτερα σπίτια!

Εξοχικά, δεύτερη κατοικία, εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα, έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να «θυσιάσει», επιδιώκοντας να πειστούν οι δανειστές να διατηρηθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών για την κύρια και μοναδική κατοικία όσων χρωστούν στις τράπεζες και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Ακόμη και σ’ αυτήν την περίπτωση πάντως οι εξαιρέσεις είναι πολλές, καθώς θα χάσουν το σπίτι τους όσοι διαθέτουν εισόδημα που ξεπερνά τα 20.000 ευρώ ετησίως για τετραμελή οικογένεια ή 7.000-8.000 για τον άγαμο.

Πιο αναλυτικά από την 1η Ιανουαρίου 2014 καταργείται η νομοθετική διάταξη με την οποία προστατεύεται ως το τέλος του 2013 κάθε ακίνητο οποιουδήποτε οφειλέτη για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 200.000 ευρώ. Δηλαδή, τερματίζει το πλαίσιο προστασίας δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας, καθώς και επαγγελματικών ή εμπορικών ακινήτων. Την ίδια ώρα καθιερώνονται αυστηρά κριτήρια για να προστατευτεί από τις κατασχέσεις η κύρια και μοναδική κατοικία των κοινωνικά αδυνάμων. Πρόκειται για εισοδηματικά κριτήρια σε συνδυασμό με το ύψος της αντικειμενικής αξίας του σπιτιού.

Ως τώρα μοναδική προϋπόθεση για την προστασία της κύριας κατοικίας είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%, δηλαδή για έναν άγαμο είναι 300.000 ευρώ, για έγγαμο ζευγάρι ανεβαίνει στα 375.000 ευρώ και για κάθε παιδί ανεβαίνει στα 25.000 ευρώ, με απώτατο όριο τα 450.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση του παραπάνω ορίου και συγκεκριμένα στα 150.000 ευρώ, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα διατηρηθεί η προσαύξηση του 50%.

Επιπλέον, θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια, που για τον άγαμο θα είναι 7.000-8.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ για οικογένεια με τέσσερα μέλη.

Επίσης διατηρείται «ξεχασμένο» άρθρο του νόμου 3714/2008 σύμφωνα με το οποίο απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί της κύριας και μοναδικής κατοικίας, για οφειλές έως 20.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Με απλά λόγια, μπαίνει πλαφόν στους πλειστηριασμούς κύριας και μοναδικής κατοικίας για χρέη κάτω από αυτό το ποσό.

Στο πλαίσιο της προστασίας της πρώτης και μοναδικής κατοικίας ως το τέλος του μήνα θα παρουσιαστεί η θεσμοθέτηση αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο οι τράπεζες και οι δανειολήπτες να συνεργάζονται για τη ρύθμιση των δανείων όσων δηλώνουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Τέτοια κριτήρια είναι οι «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης», εργαλείο το οποίο έχει λειτουργήσει σε αρκετές χώρες του εξωτερικού (ΗΠΑ, Ιρλανδία, Βρετανία), αλλά και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». Πρακτικά θα καθορίζεται πόσα μπορεί να πληρώσει ένα νοικοκυριό, αλλά κυρίως αν έχει επιδείξει διάθεση να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα