Σενάριο-εφιάλτης! ΓΣΕΕ: Σε 20 χρόνια (και αν…) η ήττα της ανεργίας

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 20 ολόκληρα χρόνια πρόκειται να χρειαστούν για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες 1.000.000 θέσεις εργασίας που χρειάζονται για να μειωθεί η ανεργία κάτω από το 10%. Τα εφιαλτικά στοιχεία θα τονιστούν στην ετήσια έκθεση για την εθνική οικονομία του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα τις αμέσως επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της Συνομοσπονδίας, εν όψει της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, από τα υπόλοιπα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει ότι συνεχίζεται η δραματική μείωση του εισοδήματος για τους Ελληνες, την ώρα που διατηρούνται οι πολύ χαμηλοί μισθοί.

Η ανάλυση των οικονομικών στοιχείων της χώρας από τους επιστήμονες του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναδεικνύει ότι από το 2009 έως σήμερα οι μισθωτοί έχασαν το 1/4 της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματός τους. Εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στους μισθούς και παρουσιαστεί νέα υποχώρηση, υπό το βάρος και της υψηλής ανεργίας, τότε εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2014 θα έχει χαθεί το 50% της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματος που παίρνουν οι μισθωτοί, με έτος βάσης το 2009, χρονιά που θεωρείται η «αφετηρία» της κρίσης. Συνολικά, την τελευταία τριετία μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι έχουν υποστεί μείωση αποδοχών κατά 41 δισ. ευρώ.

Εάν υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, τότε ή θα είναι υψηλής τεχνολογίας ή δεν θα αφορούν δραστηριότητες που απαιτούν μεγάλο αριθμό απασχολουμένων. Σε ένα τέτοιο δεδομένο το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ εκτιμά ότι πρόκειται να δημιουργηθούν στη χώρα συνθήκες της λεγόμενης «άνεργης ανάπτυξης», κάτι που σημαίνει ότι, ακόμη κι αν οι δείκτες ανάπτυξης γυρίσουν σε θετικό πρόσημο, η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Το διάστημα 2011-2013 σημειώθηκε στη χώρα, για πρώτη φορά από το τέλος του εμφύλιου πολέμου, μείωση στο απόθεμα του πάγιου κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, δραματική χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου την πτώση της εγχώριας ζήτησης, που υπολογίζεται ότι έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1999.

Το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στα πρώτα στοιχεία της έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, κάνει λόγο για «απαισιόδοξους προφήτες, που με παιχνίδια εντυπωσιασμού και χρησιμοποιώντας τα χειρότερα σενάρια μαθηματικών μοντέλων, προβλέπουν την καταστροφή». Μάλιστα, παραθέτει στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σύμφωνα με τα οποία ο ρυθμός αύξησης των ανέργων σε ετήσια βάση μειώθηκε, από το 42,8% τον Ιούλιο του 2012, στο 16,3% τον Μάιο του 2013, δηλαδή 10 μήνες μετά. Επίσης, ειδικά για τη μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται και στο σύστημα «Εργάνη», από το οποίο προκύπτει ότι το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου του τρέχοντος έτους ήταν θετικό κατά 102.580 νέες θέσεις εργασίας.

Β. Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα